LÆR AV TORGET: Trond Ramsøskar mener uterommene kan ha samme type sosiale torgløsninger som inne i kontorlokalene.

Uterommet kan skape merverdier for gårdeier og leietaker

Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar mener mange ikke klarer å utnytte potensialet i uteplassene til kontoret.

– Det er synd at de står tomme mesteparten av døgnet.

Det sier Trond Ramsøskar i Monn om de mange takterrassene og skjermede bakgårdene som bare kan brukes i sommerhalvåret.

– Slike uteplasser har et betydelig potensial som ikke utnyttes. Det vanlige har vært å legge til rette for at lunsjpausen kan tilbringes ute. I praksis betyr det lite annet enn å sørge for bord og stoler – og helt unntaksvis en sofa med mykere sitteplasser, sier Ramsøskar.

Han forteller at interiørarkitektene har lagt merke til økte forventninger hos oppdragsgiverne. Både gårdeier og leietakere ønsker mer omfattende bruk av utearealet.

– Inspirert av hotell- og restaurantbransjen ser vi en tydelig trend som blåser liv i takterrasser og bakgårder. Målet er økt samhandling og mulighet til å dra nytte av alt disponibelt areal, både inne og ute, sier Ramsøskar.

Sosiale torgløsninger

Uteplassene kan fungere som arbeidssoner, sosiale soner, treningssoner og soner for afterwork, men Ramsøskar mener det forutsetter at planløsning og øvrig tilrettelegging har tatt høyde for variert og omfattende bruk.

– I mitt hode åpner denne tenkningen for samme type sosiale torgløsninger som vi hos Monn anbefaler inne i kontorlokalene. Den italienske piazzaen er en god metafor for det vi har som mål å skape.

HYGGE: Det skal ikke mye til for å skape hygge ute. Litt møbler og blomster er en god start.

Han mener soneinndelingen er avgjørende.

– Deler av uteplassen må settes av til sosial aktivitet og samhandling. Her passer det med høye, lange bord som egner seg til måltider og samvær både morgen, middag og kveld. Behovet for å sitte skjermet og uforstyrret må også dekkes, for eksempel ved hjelp av innredede båser til korte møter eller jobbøkter, fortsetter interiørarkitekten.

Afterwork

.Blant grepene som Trond Ramsøskar mener kan tas for å få uteplassen til å fungere til forskjellige formål, er å få på plass et utekjøkken eller en bardisk.

– Når man vil hygge seg sammen med kolleger til frokost eller utover ettermiddagen, må det ikke være lang vei til kaffe, bar og øvrig serveringstilbud. Kjøkkenet bør enkelt kunne endres til en bar når det er ønskelig. Belysningen må være fleksibel og helst gi mulighet for å tilføre farget lys. På den måten kan stemningen tilpasses de forskjelligste anledninger. Det skal være forskjell på et møte og en fest, også når det gjelder atmosfære. Det jeg har sett lite av i slike prosjekter, er fasiliteter for fysisk aktivitet. Avhengig av arealets størrelse bør det legges opp til en utegym eller en treningssone utstyrt med yogamatter, tredemøller eller lignende Ingenting gir en så motiverende start på dagen som en treningsøkt på taket, fortsetter han.

Materialbruken

Trond Ramsøskar mener materialbruken gir seg selv i en viss grad for uteplassene, men presiserer at det er viktig å unngå for hardt underlag som blir ubehagelig å gå på.

– Et godt tregulv gir varme og har dessuten gode akustiske egenskaper. Som romskiller fungerer busker og plantekasser utmerket. De er dekorative, demper lyd og bringer naturen inn i arbeidsmiljøet.

Han avslutter med å konkludere med at eiendomsselskaper med relativt enkle midler kan inkludere uteplassen i kontorets øvrige bruksareal.

– Og så får man økt trivsel og fellesskapsfølelse med på kjøpet.

Powered by Labrador CMS