Magasin

SOLGT: Hotel Ullensvang ble solgt denne våren. Foto: Hotel Ullensvang.

Investorene vil ha hotell, men eierne selger ikke

Eiendomsaktører trodde de skulle sikre seg billige hoteller under pandemien, men selgerne er ikke villige til å bli med på et brannsalg.

Publisert Sist oppdatert

– Det har ikke vært veldig mange transaksjoner de seneste 18 månedene og heller ikke mye som har vært ute i markedet for salg. Det er rett og slett ikke mange selgere. På en måte er det litt overraskende, men samtidig har man i mange tilfeller reforhandlet leieavtalene fordi det ikke har vært mulig for operatørene å betale husleie. Og da har ikke eierne av hotelleiendommen noe annet valg enn å vente, sier Erik Myklebust, ansvarlig for hotell i CBRE.

FLERE TRANSAKSJONER: Erik Myklebust, ansvarlig for hotell i CBRE, venter at det vil bli gjennomført flere hotelltransaksjoner i det norske markedet når landet åpnes opp.

I begynnelsen av pandemien var usikkerheten stor og det var få som viste interesse for å kjøpe hotelleiendom. Men etter hvert som det kom gode vaksinenyheter og utsiktene til gjenåpning økte, har interessen for hoteller økt.

– I Norge og ellers i verden ser vi interesse for hotelleiendommer. Folk tror pandemien går over og da vil folk ut og reise igjen. Det vil gi økte inntekter til hotellene, noe investorene vil være med på, Samtidig har en del andre eiendomssegment blitt dyrere, og da tenker flere investorer at hotelleiendom er rimelig, relativt sett, sier Myklebust.

Han viser til et hotell som CBRE nå selger i Italia, hvor det har kommet inn 25 bud, noe som er langt flere enn det var på tilsvarende hoteller før pandemien.

Tror på billigsalg

En av grunnene til at flere investorer ser etter hotelleiendommer nå, er at de tror det er mulig å få kjøpt hotellene billig. Myklebust forteller at flere av hotelltransaksjonene i Norden har vært relatert til en såkalt distressed situasjon hvor operatøren eller eieren ikke har hatt muligheten til å ha leiekontrakten eller eiendommen.

En hotelleiendom som ikke var noe krisesalg, var Hotel Ullensvang. CBRE var salgsrådgiver da det ærverdige hotellet ble solgt i mars i år. Hotellet ble lagt ut for salg over ett år tidligere, rett før pandemien rammet Norge. Men CBRE og Utne-familien, som har eid hotellet sammenhengende i 175 år gjennom fem generasjoner, kom i mål et drøyt år senere. Hotellet er i dag et full-service hotell med 170 hotellrom, stor aktivitetsavdeling med blant annet Ullensvang Bad, gourmetrestaurant og konferansesenter. Kjøper er H.I.G Capital og Hamilton Hotel Partners, som skal drifte Hotel Ullensvang. Hamilton Hotel Partners forvalter en portefølje på 50 hoteller med 9.259 hotellrom i Europa og flere hoteller i samarbeid med H.I.G.

Tror på flere salg

Erik Myklebust forventer at det skal komme flere eiendommer ut i markedet i tiden fremover.

– Når alle er vaksinert og kan bevege seg fritt igjen, så kommer hotellmarkedet tilbake. Det er en oppdemmet etterspørsel. Men hvor lenge den varer, er spennende. Noen som har kjøpt hoteller de seneste årene og trodd at det å eie hotelleiendom var en enkel sak, vil kanskje benytte en oppgang i markedet til å selge, sier Myklebust.

Enorm pågang

Også Anders Vatne i Hotelia melder om stor interesse for å investere i hotelleiendommer.

REKORD: Partner Anders Vatne i Hotelia har aldri fått så mange henvendelser om å kjøpe hoteller.

– Vi har aldri fått så mange henvendelser på å ha øyne og ører oppe som nå. Det er mye tilgjengelig kapital og det er nok en del som tror at det er mulig å plukke opp noe billig nå. Men det er det i liten grad. Det er veldig mange som vil kjøpe, men veldig få som er på selgeren. Utenfor de største byene kan det skje litt mer nå når støttetiltakene forsvinner, sier Vatne.

Han er samtidig mer bekymret for restaurantmarkedet enn hotellmarkedet.

– Der tror jeg det vil komme en del konkurser. Det vil nok skje når vi åpner igjen og skatten må betales, sier Vatne.

Powered by Labrador CMS