Aktuelt:
MODERNE: Lysgården er et hypermoderne bygg som satser på nye løsninger og kunnskapsutvikling.
Foto: Veidekke
Kontorbygget som kan styres med en app
Nyskapende teknologi er et av nøkkelordene i utviklingen av det nye hovedkontoret.
Da R. Kjeldsberg Eiendom og Veidekke Eiendom skulle utvikle et nytt hovedkontor for Veidekke Trøndelag, var det viktig for dem å få et effektivt driftet kontorbygg ifølge en pressemelding.
I alt har Veidekke 150 av de 500 kontorplassene i seks etasjer høye Lysgården i Trondheim. Det 12.000 kvadratmeter store bygget er oppført i betong, tre og glass, der store deler av betongkonstruksjonen er eksponert.
Nyskaping og kunnskapsutvikling har vært sentralt hele veien i prosjektet som har vært en del av +CityxChange prosjektet under EU-programmet Horizon 2020. Det innebærer at Trondheim har vært en av fire europeiske byer som jobber mot å bli netto energipositive.
– Det er et BREEAM-NOR Excellent bygg, som gjør det veldig bra. Det er veldig tett, fint og billig i drift, sier eiendomssjef Morten Forbord i R. Kjeldsberg Eiendom om kontorbygget til 255 millioner kroner.
Teknologi
Utviklerne har latt Siemens bruke all tilgjengelig teknologi. En app basert på teknologi viser hvor møterommet er og klargjør dette med både lys, luft og varme. Teknologien er koblet på vær, strøm og trafikk og skal derfor ikke bruke mer energi enn det som er høyst nødvendig.
– Bygget fungerer veldig bra i praksis, men vi har valg bort innstillingen om at alle kan styre luft og lysstyrke via appen. Kostnadene for dette er i dag for høye og det er ikke behov, men det behovet kommer, påpeker Forbord.
Som navnet tilsier er lys et bærende element i Lysgården. Fasaden endres gjennom døgnet og med årstidene. Microshades med nesten usynlige mikrolameller integrert i glasset stopper rundt 90 prosent av solas uønskede oppvarming, men lar lyset slippe gjennom. Bygget er også isolert med løsull, en løsning Veidekke har gode erfaringer med.
Lave strømutgifter
Forbord er spesielt fornøyd med temperaturen, adgangskontrollen og solcellene.
– Jeg har ikke eksakt øre per kilowattime foran meg, men det ligger lavt. Enkelte dager på sommeren ligger det i null, poengterer han.