OPPSTART: Administrerende direktør Hilde Vatne i JM Norge kan vise til to produksjonsstarter i andre kvartal.

Ønsker redusert detaljstyring for å unngå svekket boligbygging

I en tid der boligbyggingen har falt kraftig, mener JM Norge det er nødvendig at sentrale myndigheter har oppmerksomheten rettet mot boligforsyning i form av å få bygget flere nye boliger.

Publisert Sist oppdatert

JM Norge hadde i første halvdel av 2024 en positiv driftsmargin på 8,5% (6,7%) av en inntekt på 1.147 mill. SEK (1.277 mill. SEK). Antall solgte boliger I halvåret ble 205 (221), og i 2. kvartal alene igangsatte JM Norge tre nye prosjekter, hvorav Allergotskogen på Jessheim som er et helt nytt boligområde for JM sin boligproduksjon. For hele JM-konsernet i Sverige, Finland og Norge var resultatmarginen 5,0% (8,9%) basert på en omsetning på 6,6 mrd. SEK (7,6 mrd. SEK) og et samlet salg av nye boliger på 1.555 boenheter (842).

Allergotskogen på Jessheim er et helt nytt boligområde for JM sin boligproduksjon.

Første halvår preges av høy aktivitet i bruktboligmarkedet, men til tross for noe høyere omsetning av nye boliger, er nivået fortsatt lavt.

– Vi gleder oss over produksjonsstarter i 2. kvartal i hhv. Allergotskogen på Jessheim (65 leiligheter), femte byggetrinn på Bergerløkka i Asker (41 leiligheter) og foreløpig siste byggetrinn på Myrvoll i Nordre Follo (77 leiligheter). I lys av forventet rentenedgangen innover i 2025, forventer vi høyere etterspørsel også i nyboligmarkedet fremover. Det er behov for flere boliger, uttaler Hilde Vatne, adm.dir. i JM Norge, i en pressemelding.

Kommunal- og distriktdepartementet har ute på høring et forslag til endring i Plan- og bygningsloven (PBL). I forslaget gis kommunene bla. rett til å pålegge utbyggerne en andel utleie, bestemme at det skal være borettslag og bestemme at det skal tilbys boligkjøpsmodeller.

– Ikke minst i en tid der boligbyggingen har falt kraftig, er det nødvendig at sentrale myndigheter har oppmerksomheten rettet mot boligforsyning i form av å få bygget flere nye boliger. Da er det nødvendig å slutte å detaljstyre nyboligbransjen. Om forslaget til endring i PBL vedtas, øker usikkerhet og prosjektøkonomien blir presset slik at det blir bygget færre boliger og de forsinkes. Om ikke myndighetene kommer med positive tiltak, er det ekstra viktig at man ikke gjør det vanskeligere, sier Vatne.

Powered by Labrador CMS