Med prosjektet Kristian Augusts gate 23 skapte Höegh Eiendom Norges første sirkulære bygg med vernestatus. Selskapet er også godt i gang med byggingen av massivtrebygget HasleTre, hvor Redd Barna flytter inn ved årsskiftet, og Verket Brygge i Moss– et byfornyelsesprosjekt med høye miljøambisjoner.
Nå styrker selskapet satsningen på bærekraft ytterligere, og planlegger nye, store miljøprosjekter de neste årene, deriblant på Drømtorp i Ski.
– Höegh Eiendom ønsker å være en pådriver for smarte og bærekraftige løsninger, og alle disse byggene har vært en del av vår bevisstgjøring og læring for å komme frem til mer bærekraftige løsninger, sier Eirik Thrygg, administrerende direktør i Höegh Eiendom.
– Lærdommen vi tar med oss fra disse eiendommene er allerede kommet til nytte i nye prosjekter. Vi tror at de som ikke innfrir på kundenes miljøkrav i fremtiden blir valgt bort, mens de som gjør en innsats for en mer bærekraftig bransje vil bli foretrukket som samarbeidspartnere. Responsen vi har fått gjennom utleiearbeidet bekrefter at kundene etterspør bygg med en tydelig miljøprofil, legger han til.
- Endrede økonomiske forutsetninger
- Höegh Eiendom har lagt bak seg nok et år med solid resultat og verdiøkning. Tiden som kommer, vil føre med seg endrede økonomiske forutsetninger. For å komme styrket gjennom, skal vi fokusere på fremtiden, tenke nytt og utfordre oss selv, skriver styreleder Leif O. Høegh i årsrapporten.
- Höegh Eiendom befinner seg heldigvis i en spesiell situasjon. Vi eier mange tomter, noe som gir oss muligheter ikke andre har. Men byggekostnaden er blitt høyere, råvaretilgangen og betalingsvilligheten mer presset. Dette gir dårligere marginer, og eiendomsprosjekter blir vanskeligere å gjennomføre, legger Høegh til.
Økte leieinntekter
Konsernet var ved utgangen av 2021 involvert i bolig- og næringsprosjekter på over 3,4 milliarder kroner. Hotell- og kontorprosjektet K7 på Hasle ble ferdigstilt sommeren 2021. I løpet av året har det også vært byggestart på kontorprosjektet HasleTre. På Verket i Moss ble det i starten av 2021 satt i gang bygging av Hotell Riviera, samt boligprosjektene Verket Brygge 1 og Papirhuset. Boligprosjektet Verket Brygge 2 hadde i 2021 en svært vellykket salgsstart og byggestart forventes i tredje kvartal 2022.
Leieinntektene økte 5 % til 226 millioner kroner (215 millioner kroner). Netto driftsresultat for utleieeiendommene økte med 3 % til 168,5 millioner kroner (163,1 millioner kroner).
Netto resultat fra tilknyttede eiendommer var 144,2 millioner kroner (194,7 millioner kroner). Verdiendring investeringseiendommer utgjorde 464,6 millioner kroner (457,2 millioner kroner). Verdiøkningen er primært knyttet til nye leieavtaler og at yielden har falt gjennom året.
Finansinntektene utgjorde 1,5 millioner kroner (1,9 millioner kroner). Finanskostnader, som hovedsakelig er rentekostnader og andre kostnader knyttet til konsernets finansiering, utgjorde 79 millioner kroner (96,7 millioner kroner). Renteøkningene i slutten av perioden bidro til at finansielle instrumenter opplevde en positiv verdiutvikling på 88,4 millioner kroner (negativ 62,5 millioner kroner). Resultat før skatt for konsernet ble dermed 885,1 millioner kroner (608,5 millioner kroner)
Regnskapet for 2021 viser en skattekostnad på 119,7 millioner kroner (90,6 millioner kroner). Periodens overskudd ble 765,4 millioner kroner (517,9 millioner kroner).
Morselskapets selskapsregnskap viser i 2021 et underskudd på 0,6 millioner kroner.
Totale eiendeler i konsernets balanse var 8 064 millioner kroner (7 574 millioner kroner). Av disse utgjorde investeringseiendommer 6 561 millioner kroner (6 367 millioner kroner). Til tross for salget av Bøkkerveien 5 er det økning på 193 millioner kroner. Økningen relateres til nye leiekontrakter, lavere renter og generelt god verdistigning på eiendommene. Investeringseiendommer holdt for salg utgjorde 92 millioner kroner, tilsvarende som i 2020. Varelageret utgjorde 290 millioner kroner (94 millioner kroner), en økning på 196 millioner kroner.
Banebrytende med nye og gamle byggeklosser
Med ombruksprosjektet i Kristian Augusts gate 23, har Höegh Eiendom i samarbeid med FutureBuilt vist at også verneverdige bygg kan være grønne, med ombrukte materialer så langt det har latt seg gjøre.
I massivtre-prosjektet HasleTre, i samarbeid med AF Eiendom, er det nye, miljøvennlige byggeklosser som tas i bruk.
Bygget har en bærekraftig trekonstruksjon som både fanger opp overskuddskarbon i atmosfæren og sikrer et godt inneklima for alle som skal oppholde seg der. Når bygget står ferdig i løpet av året, er bygningsmaterialenes neste livsfase allerede planlagt – trebygget er nemlig demonterbart, slik at materialene kan gjenbrukes i andre prosjekter i fremtiden.
Tidligere i år ble det kjent at Redd Barna flytter inn i hele bygget, med unntak av et mindre næringslokale på bakkeplan. Leieavtalen er på 15 år.
– En 15 års leieavtale er jo bærekraftig i seg selv – langsiktighet stiller krav til materialvalg, også ved utarbeiding av interiøret. Vi har brukt mye tid på å konseptualisere bygget, så det at vi treffer en så flott leietaker med én gang er et bevis på at vi har gjort det riktig, sier Thrygg.