Bolig:

HALVERT: Antall boliger i prosjektet er nesten halvert sammenlignet med den vedtatte reguleringsplanen i 2018.

Har planer om et unikt prosjekt med 130 boliger på Huseby

Plansaken for Sørkedalsveien 150 har pågått siden 2004. Nå håper Höegh Eiendom og Winta Eiendom på en rask behandling av det nye forslaget.

Publisert Sist oppdatert

I 2004 kjøpte Overkommandoen AS Sørkedalsveien 148-150, som består av det tidligere bygget til Forsvarets Overkommando (FO) på Huseby i Oslo vest. Mot slutten av dette året sendte selskapet inn et planinitiativ for eiendommen.

Planarbeidet har tatt usedvanlig lang tid, blant annet fordi det ble gitt tillatelse til å bygge den nye amerikanske ambassaden på tomten nedenfor. Dette påvirket i sin tur friarealene på Huseby.

For å gjøre en lang historie kort: I 2018 ble reguleringsplanen med en utbygging på 22.900 kvadratmeter vedtatt av Oslo bystyre. Forsvarsbygg reiste imidlertid innsigelse mot planen, noe som resulterte i at Kommunal- og moderniseringsdepartementet opphevet vedtaket fordi forslaget i for stor grad kom i konflikt med Forsvarets virksomhet i Huseby leir.

Samtidig ble Forsvarsbygg bedt om å gå i dialog med Oslo kommune og forslagsstiller om en justert reguleringsplan, som både åpner for utbygging på tomten og samtidig ivaretar Forsvarets arealbehov og krav til skjerming.

Nå har Kristin Jarmund Arkitekter – på vegne av Overkommandoen AS – sendt inn et nytt planforslag. Bak utbyggerselskapet står Höegh Eiendom og Winta Eiendom. Kristin Jarmund Arkitekter ble også engasjert av Höegh Eiendom i forbindelse med suksessprosjektet Vinslottet på HasleLinje.

- Vi engasjerte Kristin Jarmund Arkitekter i forbindelse med at vi skulle starte på nytt. Det er faktisk blitt noen likhetstrekk mellom Vinslottet og det nye prosjektet på Huseby, sier Cato Dehli Lauritzen, områdedirektør Oslo i Höegh Eiendom.

Han forteller at Kristin Jarmund Arkitekter, som tidligere i år ble en del av Nordic - Office of Architecture, har utarbeidet to alternativer. Alternativ 1, som er forslagsstiller sin prefererte plan, består av ca. 130 leiligheter med en samlet bygningsmasse på 13.450 kvadratmeter. På det høyeste har bygningsmassen seks etasjer.

- Vi tror og satser på et variert beboerskap i dette prosjektet. Blant annet omfatter det senkede atriumshager mot øst. Med dette grepet blir leilighetene i første etasje gjennomgående med egen uteplass mot både øst og vest. Vi tenker at disse kan bli ideelle for småbarnsfamilier, sier Lauritzen.

Lars Windfeldt i Winta Eiendom påpeker at tomten hvor det skal bygges, utgjør mesteparten av den gamle parkeringsplassen til FO.

- Parkeringsplassen bygger vi ned. Miljøambisjonen i prosjektet er minimum BREEAM Very Good og energiklasse B, sier han.

Alternativ 2 er utarbeidet av forslagsstiller på bakgrunn av instruks fra Byrådsavdeling for byutvikling om å vise konsekvensene av å avsette 7 mål til friområde innenfor eiendommen. I alternativ 2 er utnyttelse og antall boliger redusert med ca. 25 prosent sammenlignet med alternativ 1.

- Friområdet på 7 mål henger igjen fra tidligere, da ambassadevedtaket utløste krav om arealregnskap. Plan- og bygningsetaten sendte i fjor et brev til Byrådsavdeling for byutvikling, der de fastslo at dette er oppgjort. En reduksjon av volumet med 25 prosent vil for øvrig gå på bokvaliteten løs, sier Windfeldt.

Alternativ 1 omfatter også et gårdsrom på 3 mål, som vil bidra til å gjøre dette til et unikt prosjekt. Dette vil imidlertid bli nesten halvert hvis alternativ 2 skulle bli vedtatt.

Utbyggerne skal også etablere et torg i tilknytning til det 25.000 kvadratmeter store kontorbygget i Sørkedalsveien 150, hvor det er en rekke offentlige leietakere.

- Vi vil styrke området med både boliger og arbeidsplasser. Selv om dette har vært en lang prosess, har vi hele veien hatt et godt samarbeid med både Forsvarsbygg og Plan- og bygningsetaten. Det er også en ønsket politisk utvikling mot fortetting med flere boliger i byen. Når det er sagt, er bygningsarealet i alternativ 1 nesten halvert i forhold til den vedtatte reguleringsplanen i 2018, sier Lauritzen.

Bærekraftambisjoner

I tillegg til at prosjekts miljøambisjon er minimum BREEAM Very Good og energiklasse B, omfatter det også følgende punkter:

  • Energisentral basert på energibrønner (området har ikke fjernvarme).
  • Aktiv bruk av FutureBuilt sine kriteriesett under programmering og planlegging, herunder:
    • Kartlegging av stedets identitetsmarkører og tiltak for å fremme sosial bærekraft gjennom sosiokulturell stedsanalyse og lokal medvirkning.
    • Deleløsninger, slik som gjestehybler, mikromobilitet, fellesareal for arrangementer / møter, parsellhage for samdyrking, ski- /sykkelfasiliteter mm.
    • Effektiv ressursutnyttelse ved massehåndtering, planlegging av materialer og konstruksjoner, samt i forhold til vann / avløp.
    • Særskilt fokus på biologisk mangfold og grønne flater.
Powered by Labrador CMS