TO VERSJONER: Arkitekten visste han ville få høydemotstand og tegnet to versjoner.Ill.:: Lars Backer/Nasjonalmuseet CC-BY-NC
Måtte kutte Norges høyeste
Funkisperlen fra 1930 ble tegnet av arkitekt Lars Backer som en 13 etasjer høy bygning. Men slike høyder tok pusten fra byens myndigheter - som sa nei..
60 meter fra Stortinget ligger Horngården. Blikkfanget på Egertorget som opprinnelig skulle hatt 12 etasjer pluss en toppetasje. Men byggeanmeldelsen i 1928 førte til heftig avisdebatt både om Oslos første høyhus og skyskrapere i sentrale bystrøk, og om forretningsgårder generelt. Bygningsmyndighetene innvilget på sin side ikke søknaden om dispensasjon fra gjeldene bygningslov.
Arkitekt Lars Backer var imidlertid forutseende nok til å forstå at den opprinnelige høyden ville møte motstand, så han hadde allerede en Plan B. Nemlig dagens bygård med åtte etasjer og 22 meter til overkant gesims. Da Backer døde i 1930 ble Horngården byggeanmeldt og fullført av hans unge kompanjong Frithjof Platou etter gjeldene bygningslov. Konstruksjonen ble i tillegg dimensjonert til å kunne påbygges opp til 13 etasjer.
Byggherre var firmaet H. Horn & Co. Da gården sto ferdig var den en moderne forretningsgård, med utstrakt bruk av nye bygningsmaterialer og bygningsteknologi. Og folk likte nå hva de så, for Horngården ble positivt omtalt både i pressen og i fagmiljøet.
Annonse
Den hypermoderne bygningen på Egertorget ble tildelt Sundts premie for god arkitektur i 1930.
Lars Backer la vekt på å utforme forretningsgården etter den nye stilretningen i Europa. I ettertid kan man se at bygningen nok har større innslag av hollandsk arkitektur og amerikanske skyskrapere i nyklassisistisk stil enn Backer og samtiden nok ville innrømme. Han tegnet også Ekebergrestauranten og restaurant Skansen på Kontrasskjæret mellom Akershus festning og Oslo rådhus. Sistnevnte var da den ble bygd i 1927 Norges første større funksjonalistiske byggverk, men ble revet i 1970. Horngården ble fredet av Riksantikvaren i 1997.