Plan- og bygningsetaten avslår å legge ut planforslaget for Grønlikaia til offentlig ettersyn ifølge en pressemelding.
Annonse
Byråkratene sier forslaget som foreligger er vesentlig i strid med overordnede planer og føringer som kommuneplanen, planene for Bjørvika og Sydhavna, Høyhusstrategien for Oslo og Fjordbyplanen.
Annonse
– Det materialet vi har mottatt viser at Oslos karakteristiske landskap med de grønne åsene og koblingen til fjorden, blir vesentlig svekket. Derfor har vi kommet til at planforslaget ikke skal legges ut på høring og til offentlig ettersyn, sier avdelingsdirektør Anja Fagereng Elind.
PBE synes det er synd at en lang koordinert dialogprosess ender opp med et forslag som ligger så langt unna den utviklingen de kan anbefale for Grønlia. Etaten ønsker Grønlikaia velkommen, men slik forslaget er nå har det for store negative konsekvenser for både byen, næromrpdet og nabolaget.
Annonse
– Det er lagt ned store ressurser for å koordinere alle kommunens virksomheter med mål om å bidra til forutsigbarhet, påpeker hun.
For store, negative konsekvenser
Grønlikaia nedenfor Ekebergparken er et viktig byutviklingsområde for både Bjørvika, Fjordbyen og resten av Oslo.
PBE mener området har store muligheter til å bidra med et betydelig antall nye boliger og arbeidsplasser, gode rekreasjonsområder og bli en ny og spennende destinasjon. Derfor har de helt siden starten av prosessen valgt å være svært tydelige i tilbakemeldingene om kommunens ambisjoner for denne delen av Fjordbyen, ifølge meldingen.
– Allerede i oppstartsmøtet i 2021 frarådet vi Hav Eiendom å gå videre med planene for høyhus. I løpet av dialogen er forslaget nå endret fra ett sterkt frarådet høyhus i starten, til ni høyhus i det sist innsendte forslaget. Det endelige forslaget vi mottok i slutten av august viste veldig klart at den foreslåtte utbyggingen ikke var i tråd med den utviklingen vi ønsker. Dette omfatter spesielt viktige tema som miljø, landskap, kulturhistoriske verdier, høyder og utnyttelse. De foreslåtte høyhusene blir svært dominerende sett fra fjorden mot åsen og fra åsen mot fjorden, poengterer sier avdelingsdirektør Anja Fagereng Elind.