Filipstad oversikt kaffehuset
UTVIKLING: Filipstad med det berømte Kaffetårnet skal med tiden forvandles fra ødemark til en ny bydel.

Nå går startskuddet for Filipstad

Hav Eiendom sender nå inn planinitiativ for første byggetrinn.

Publisert Sist oppdatert

Filipstad er det siste store utviklingsområdet av Fjordbyen, og det største utviklingsområdet i indre Oslo. 

Filipstad er nesten like stort som Aker Brygge og Tjuvholmen til sammen. Området skal derfor utvikles i etapper. Hav Eiendom starter med to områder, Hans Jægers kvartal og felt B5, hvor det ikoniske Kaffetårnet ligger, ifølge en pressemelding.

– Utviklingen av Filipstad representerer en betydelig og varig endring av Oslo by. Vi har tatt signalet om at Filipstad har høy prioritet og dette forserte planinitiativet er vårt svar. Vi er helt i starten av plan- og utviklingsprosessen, sier administrerende direktør Kjell Kalland i Hav Eiendom.

Hans Jægers kvartal og B5 har et regulert utbyggingsvolum på 153.000 kvadratmeter – tilsvarende hele Tjuvholmen. Hans Jægers kvartal, som grenser til Aker Brygge og Tjuvholmen, vil ifølge meldingen få om lag 600 boliger og 4.500 arbeidsplasser og være den mest urbane delen av Filipstad.

– Filipstad representerer byfornyelse og byreparasjon på sitt beste. Historisk var stedet et populært badeområde før det på 1900-tallet ble omdannet til havne- og industriområde. Når utviklingen er ferdig skal Filipstad igjen bli et spennende sted for rekreasjon, opplevelser og godt hverdagsliv, påpeker Kalland.

Ønsker bred medvirkning

Hav Eiendom vil varsle oppstart for planarbeidet i slutten av 2024, når PBE har vurdert planinitiativet. Selskapet vil da invitere til en bred medvirkningsprosess for naboer og byens befolkning.

Det er allerede klart at det ikoniske Kaffetårnet skal bli stående. Sammen med Kaffeplassen utgjør det et potensial for utadvendte funksjoner som servering og kulturtilbud.

– Byrådet i Oslo har ønsket en forsert prosess knyttet til utviklingen av Filipstad. Dersom alle parter bidrar med å finne gode løsninger sammen, er det mulig at bystyret kan vedta første detaljregulering for Filipstad i innværende bystyreperiode. Hav Eiendom bidrar med å levere planinitiativet tidligere enn planlagt. I over 15 år har det blitt jobbet med planer om å transformere Filipstad til et sted med bolig, næring og folkeliv langs fjorden. Endelig går startskuddet for alvor. Området skal gå fra et lite tilgjengelig havneareal til et urbant byområde, påpeker han.

Powered by Labrador CMS