NED FRA I FJOR: Lavere totalsalg til tross, Jørgen Rostad ser situasjonen Trondheim og og omegn er bedre enn forventet.

Har solgt nyboliger i Trondheim for 3 milliarder så langt, mot 4 i fjor

Dette fordelt på snaut 700 nyboligsalg med en gjennomsnittpris på ca. 4,3 millioner kroner per enhet.

– Selv om det totale omsetningsnivået for 2023 viser en nedgang på 1 milliard kroner sammenlignet med i fjor, er dette likevel over våre forventninger tatt markedsforholdene i betraktning, sier Jørgen Rostad i EiendomsMegler 1 Midt-Norge.

Han leder nybyggavdelingen som i november omsatte for ca. 360 millioner kroner fordelt på 93 salg i Stor-Trondheim + videresalg kontraktposisjoner.

– Dette er også vår beste måned når vi snart skriver 2024. Salget var godt drevet av to salgsstarter samt to ferdigstilte blokker på Lilleby og Nyhavna som er blitt videresolgt fra investor til sluttbruker, påpeker han.

Flere nyboligsalg enn i Oslo

I Rostads månedsrapport for november går det frem at nymarkedet i regionen har hatt lavere aktivitet etter sommeren sammenlignet med tempoet mellom påske og sommerferien.

– Likevel har responsen på de gjennomførte salgsstartene har vært svært god, og ser også jevn og god respons på prosjekter med status «kommer for salg» på Finn.no. Det er også interessant å se at det selges flere nyboliger her i Trondheim sett opp mot Oslo, både de seneste månedene isolert sett og hittil for året, poengterer han om 905 boliger kontra 801.

Varelageret i Trondheim har vært sterkt økende fra i sommer med mange salgsstarter og hard konkurranse, i motsetning til de andre storbyene. Det er solgt flest enheter enkeltprosjekter ved Lade og Leangen, i Indre Øst og Vest i november – altså en ganske stor geografisk spredning i salg.

Kvadratmeterprisen for solgte leiligheter i november var 72.700 kroner, som er det laveste siden 79.200 i mars. Juli topper året med 83.500 kroner per kvadratmeter foran 80.100 i juni.

– Det er solgte enheter i noen få prosjekter som trekker spesielt ned i november. Høyest solgte kvadratmeterpris i november er for standard femroms, deretter for store toroms. Det ble solgt flest små treroms, deretter små toroms i november. Fortsatt er det solgt en relativt sett høy andel treroms mot normalen i Trondheim – men økende andel små enheter, sier Rostad.

90 prosent av solgte boliger i november var to- eller treroms. Lavest i år er august med 76 prosent mens toppen på 93 prosent ble nådd i mars. EM1 venter at andelen solgte små enheter bare vil øke i år.

– Trondheim vil fortsatt være av stedene som hever aktiviteten mest, men med knallhard konkurranse med et stort antall enheter for salg.

Avventende bruktmarked

Rapporten påpeker også at omsetningshastigheten og prisutviklingen i bruktmarkedet ofte følger sesongvariasjoner. Et eksempel på dette er at boligprisene normalt stiger på våren før de går litt tilbake på høsten.

I november i år ble det solgt 311 av 362 markedsførte boliger til en medianpris på 3,7 millioner kroner. Det gir 53.743 kroner per kvadratmeter.

– Ofte starter det nye året med nye boligkjøpere og høyere tempo igjen i januar. Det er selvsagt vanskelig å spå hvordan dette blir inn i 2024, men i år er det større usikkerhet hvorvidt vi får den samme effekten fra årsskiftet. Årsakene er flere og sammensatte, blant annet gjør høyere boliglånsrenter og dyrtid at mange har utsatt tanken på boligkjøp, poengterer Rostad.

Boligprisene i november var 1,4 prosent lavere enn i oktober (+0,3 sesongjustert), og nå er prisene i Trondheim og Midt-Norge omtrent likt som ved starten av året.

Statistikken fra Eiendom Norge viste at det både ble solgt (362 kontra 420 i 2022) og annonsert (311 kontra 375 i 2022) færre boliger i Trondheim i november i år sammenlignet med november tidligere år.

Powered by Labrador CMS