NYE PROSJEKTER: John Shmorhun driver Move Ukraine sammen med sin kone Patricia Shmorhun-Hawrylyshyn. Torsdag traff de adm. direktøe Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom og norske eiendomsselskaper som vurderer å bidra til nye prosjekter i Ukraina.

Har bygd boliger for fordrevne ukrainere med norske eiendomspenger

Nå er Move Ukraine i Norge for å sikre finansiering til ytterligere prosjekter for internt fordrevne ukrainere.

Publisert Sist oppdatert

Adm. direktør Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom forteller om bakgrunnen for Norsk Eiendoms samarbeid med Move Ukraine.

– Det startet med en henvendelse fra James Stove Lorentzen i fjor vinter. Han lurte på om vi i Norsk Eiendom kunne prøve å holde et informasjonsmøte her i Norge om Move Ukraine. Han var tidligere studiekamerat med John Shmorhun, som står bak Move Ukraine, sier Tellevik Dahl til Estate Nyheter.

Etter at kontakten var opprettet, inviterte Norsk Eiendom i mars i fjor et knippe medlemmer til et informasjonsmøte med John Shmorhun, som stilte opp på teams.

– Da ble noen av lederne i eiendomsselskapene enige om at vi lager en givergruppe. Vi valgte to prosjekter som vi gikk fullt inn i for få finansiert. Det ene var ferdig i vår, og det andre er ferdig nå snart. Der har vi skaffet boliger til 69 internt fordrevne flyktninger, sier Tellevik Dahl.

Den første givergruppen består av Aspelin Ramm, AB Invest, Anton Eiendom, Eiendomsspar og Pecunia.

– Og nå har altså Move Ukraine henvendt seg til oss for å høre om det er mulig med en ny givergruppe. Vi fasiliterer kontakt mellom Move Ukraine for dem som ønsker finansiere noen av de nye prosjektene, og giverne må ikke være fra eiendomsbransjen. Move Ukraine har allerede mye delfinansiering på plass, men de må komme i mål før de begynner. Selv om de har hatt en del aktivitet i Vest-Ukraina som oppleves som mer trygt, så har de også et prosjekt i Kharkiv som trenger sluttfinansiering, sier Tellevik Dahl og legger til at de som ønsker å bidra kan ta kontakt med henne.

Nå jobber Move Ukraine for å få til fem prosjekter, men det er særlig tre prosjekter som har høy prioritet:

• Kharkiv shelter home: ønsket finansiering: 48.000 euro

• Ternopil modular rehab: Ønsket finansiering: 56 700 euro

• Dykanka modular rehab: Ønsket finansiering 75 000 euro

– Vi håper å få på plass noen givere til. Vi har allerede en på plass som ønsker å være anonym, sier Tellevik Dahl.

John Shmorhun er amerikansk statsborger med ukrainsk bakgrunn som har bodd 30 år i Ukraina. Han driver Move Ukraine sammen med sin sveitsisk-ukrainske kone Patricia Shmorhun-Hawrylyshyn.

– Vi har bodd mesteparten av de siste 30 årene i Kyiv, men forlot hovedstaden og flyttet til Vest-Ukraina i 2022. Vi så et stort behov for boliger for internt fordrevne flyktninger i Ukraina og har rehabilitert eller bygd nytt i til sammen 21 prosjekter. Vi har bosatt 800 ukrainere, og håper å komme opp i 1.250 innen årsskiftet, sier Shmorhun til Estate Nyheter.

I samarbeid med de ulike ukrainske byene rehabiliterer Move Ukraine gamle bygg og konverterer dem til midlertidige boliger.

– Flesteparten av prosjektene har vært i Vest-Ukraina, men vi har også gjort en rehabilitering i Irpin nær Kyiv og lagd midlertidige boliger i Kharkiv.

Move Ukraine står for rehabiliteringen og tar halvparten av finansieringen (resten tas av internasjonale donorer som USAID og Den Norske Flyktninghjelpen).

– Mange ukrainere vil ikke kunne reise tilbake til sine hjembyer etter at Russland har bombet og fullstendig ødelagt dem. I tillegg kommer krigsveteraner tilbake fra fronten, og etter hvert vil vi også ha behov for hjem til flyktninger som returnerer til Ukraina, sier Shmorhun, som mener behovet er enormt.

Hans kone står for innredning og hun syr materialer sammen med internt fordrevne flyktninger, slik at de også får noe inntektsgivende arbeid.

– Vi forsøker å sikre at innredningen av byggene blir fullført sånn at de kan flytte inn neste dag etter at rehabiliteringen er ferdig, sier Shmorhun-Hawrylyshyn.

I tillegg til boliger for de fordrevne ukrainerne, bygger Move Ukraine også lokale rehabiliteringssentre.

– Vi bygger fire av dem i år og planen er å bygge totalt syv i perioden 2024 til 2025. Vi får plass til 30-40 pasienter på hvert senter, sier Shmorhun.

Sentrene er fullt utstyrt av Move Ukraine og deres støttespillere, og det er byene som skal finansiere den løpende driften av dem når de er ferdig utviklet og innredet med utstyr.

Noe av det Move Ukraine samarbeider med byene om, er såkalte sosiale boliger.

– Det er viktig å kunne legge til rette for at ukrainere som har flyttet til andre land kan komme hjem. Vi knytter sosiale boliger opp mot lokalsamfunnet. Flyktningene må kunne komme hjem og ha boliger de har råd til å bo i, sier Shmorhun-Hawrylyshyn.

Powered by Labrador CMS