ÅPEN: Etter flere år med ombygging er Ambassaden ferdig til å ta i mot publikum.

Ambassaden åpner dørene

Etter nesten 60 år som USAs ambassade på datidens Drammensveien, kjøpte Fredensborg den ikoniske bygningen i 2017. Nå er den omfattende ombyggingen ferdig, og det koniske bygget klart for offisiell åpning. 

Publisert Sist oppdatert

Det betyr at dagens adresse Henrik Ibsens gate 48 blir tilgjengelig for besøkende og byr blant annet på restauranter og store konferanserom.

Ved åpningen i 1959 var bygget til arkitekt Eero Saarinen åpent og tilgjengelig der kulturutveksling, næringsliv og idébrytning stod sentralt. Men i takt med angrep på amerikanske institusjoner ble det gradvis stengt for besøkende, og etter 11. september 2001 ble det satt opp fysiske sperringer, væpnede vakter og høye stakittgjerder. Resultatet var en uvennlig og uinntagelig festning.

– Endelig er Ambassaden igjen en møteplass og åpen for besøkende. I samarbeid med noen av Norges fremste arkitekter, interiørdesignere og entreprenører har vi hentet frem byggets opprinnelige kvaliteter, og jobbet videre med Saarinens ideer og visjoner, sier daglig leder Tollefsen i Fredensborg i en pressemelding.

Blandet bruk

I tillegg til kontorlokaler for Fredensborg, SOS Barnebyer og Amnesty International, huser Ambassaden tre restauranter, treningssenter og store møtelokaler. For å romme dette har eieren gravd ut to etasjer under eksisterende bygg, samt at de benytter flater som tidligere ikke var i bruk.

– Jeg er strålende fornøyd, og synes vi har lykkes med vår visjon om å gi Eero Saarinens mesterverk tilbake til Oslos befolkning. Det som gjennom mange år var en lukket festning, er nå besøkt av flere enn 2.000 personer på hektiske dager, sier  Ivar Tollefsen som grunnla Fredensborg.

Ambassaden.

Han legger vekt på at resultatet er summen av mange samarbeidspartneres bidrag og mener de har truffet godt med å kombinere bevaring og utvidelse av gulvarealet med 60 prosent.

I arbeidet er over 15.000 løpemeter med teak slipt og oljet, over 64 .00 skruer demontert, vasket og remontert, og 16.000 kubikkmeter fjell er tatt ut under bygget.

– Vi har gått lenger i bevaringen enn det fredningen krever. Dette innebærer reparasjon av skader på interiør med teak vi har kjøpt fra Y-blokka, replikaer av de originale taklampene er laget av Magnor Glassverk og vi har kjøpt møbler designet av Saarinen selv. Nysgjerrigheten og interessen for Ambassaden stor. Nå gleder vi oss til at bygget fylles med yrende menneskeliv, påpeker Nick Tollefsen.

En av de første konferansene i Ambassaden er Estate Kunnskaps Under Lupen kommende tirsdag. 

Det er arkitektkontorene LundHagem og Atlier Oslo, samt interiørarkitektene Paulsen&Nilsen som har tegnet og utført det estetiske arbeidet i prosjektet.

Grunntanken til Saarinen var å utnytte den trekantede tomta maksimalt ved å tegne en triangulær bygning. 

– Den amerikanske ambassaden skal være et hus i kjole og hvitt, den skal være kledd slik man vil opptre om man skal representere sitt land korrekt, skrev han før åpningen 15. juni 1959.

Byggets totale grunnflate er på cirka 1.000 kvadratmeter.

Powered by Labrador CMS