NY STORHETSTID: : Christian Ringnes, eier og administrerende direktør i Eiendomsspar ønsker folk velkommen til Folketeaterpassasjen som har fått et betydelig løft og helhetlig utrykk.
Ringnes åpnet Oslos nye restaurantgate
I går re-åpnet Christian Ringnes og Venke Knutson Folketeaterpassasjen som nå fremstår i ny drakt etter en grundig renovering.
– Gårdsrommene var åpne opp til himmelen, da det regnet, regnet det rett inn, forteller Christian Ringnes om hvordan Folketeaterpassasjen en gang så ut, og selv om han påpeker at den ble penere etter hvert så den fortsatt «slanten ut».
– Det var ikke en passasje som sprudlet av liv, varme og begeistring. Jeg hadde en drøm da Eiendomsspar kjøpte passasjen at dette måtte vi få til. At det skulle være restauranter på begge sider, vi måtte få varme, vi måtte få trær, vi måtte få lys, vi måtte få stemning, sier han med begeistring i stemmen, og legger til at selv små folk har ambisjoner, men de klarer ikke å gjøre alt på egenhånd.
– Endelig kom «the dream team» sammen i Eiendomsspar, med Laila, Nora, men først og fremst Tom, mannen som er mesteren bak Eiendomsspars inngangspartier, og nå virkelig har tatt mesterbrevet med denne passasjen. Legg merke til teatralske fakler, legg merke til lyset som skifter hele tiden, og legg merke til trærne, fortsetter han og konkluderer med at Folketeaterpassasjen kommer til å bli et fantastisk sted – en jungel av liv.
Folketeaterpassasjen ligger midt mellom Youngstorget og Storgata. Inne i passasjen finner du et rikholdig mattilbud, moderne kunst, verneverdig Art Deco-arkitektur og teateropplevelser. Kombinasjonen av et historisk sted, teater, shopping og mat skal gi deg storbyfølelsen i Oslo. Matcha Cafe, Scarpetta Pastabar, Paul´s Boutique-Bar og Bodega, Revir, Fiskeriet, Grilleriet, Baker W.B. Samson, Internasjonalen, Dezhin Frisør, Folketeateret, og Clarion Hotel holder til her.
Storbyfølelsen
Tom Nesheim, prosjektsjef drift i Eiendomsspar forteller at de har hentet inspirasjon fra Lady og Landstrykeren. Alle spisestedene har fått nye og matchende bord og stoler i italiensk stil. Passasjen fremstår lys og åpen, og taket er byttet ut med selvrensene glass på begge sider, som kan åpnes på solskinnsdager.
Fakta om Folketeateret
Arkitektene Christian Morgenstierne og Arne Eide ble engasjert i 1929 til å tegne et teaterbygg for Folketeateret, og bygningen stod ferdig 1935. Salen hadde 1.200 sitteplasser og ble brukt som kino fra starten av på grunn av økonomiske problemer. Teateret spilte fortsatt i Folketeaterbygningen, også etter at Den Norske Opera var kommet i drift i 1959. Folketeaterbygningen var operaens hovedscene til innvielsen av nytt operabygg i Bjørvika i 2008. Fra 2009 er bygningen i bruk til privat teaterdrift.
Kilde: Eiendomsspar
– Shishi har levert trær med ekte stammer, og passasjen har fått en allé. Du får følelsen av å være ute, selv om du er inne. Dette har blitt et sted du har lyst til å sette deg ned å kose deg. Enten du skal ta en matbit eller noe å drikke, sier Nesheim, som er særlig stolt av lysdesignet. De har samarbeidet med belysningsdesigner Halvor Næss.
– Vi har et spektakulært lys her som skifter gjennom døgnet, og vi har mange muligheter i forbindelse med eventer og høytider. Passasjen kan ha alt fra rosa lys til brystkreftkampanjen, rødt eller pride-fargene. Og se på de gamle faklene over teaterinngangen de har også fått lys, sier han entusiastisk og påpeker at riktig lyssetting har vært et viktig grep for å gi passasjen den gode atmosfæren.
De har også lyssatt fontenen, og skulpturene Woman (Being looked at) av Sean Henry og Sphinx av Marc Quinn.
En helhetlig som en opplevelse
– Vårt belysningskonsept spiller på bygninges historiske bruksformål, hvor vi tilfører elementer fra teateret. Vi lyssetter passasjen slik at kulissene trer tydeligere frem, og skaper sceneskift i form av lysstyring og dynamiske lysnivåer. Vi tilrettelegger for stemningsskift ved bruk av farger og opplyste elementer, og lar passasjen framstå helhetlig som en opplevelse, sier Laila Aarstrand, direktør hotell i Eiendomsspar.
Belysningen skal være blendingsfri og med god fargegjengivelse, og bidra til at folk ønsker å oppholde seg i passasjen, og komme ofte tilbake for å se endringer i løpet av årets årstider.
Selv om det meste av passasjen er fredet har Eiendomsspar likevel gjort noen smarte grep.
– De store hvite ballene i taket er laget av norsk ull, og bidrar til god akustikk. Disse er også lyssatt på kvelden. Samt trærne i passasjen har fått lys, sier Nesheim og avslutter med å påpeke at dette er et samarbeid mellom Youngstorget Eiendom og Eiendomsspar.
Metropolis Arkitektur & Design sto for forprosjektet.