SAMARBEIDER: Erling Fossen i OMA og Øystein Aurlien i YTE skal samarbeide for å få eiendomsbransjen med på inkluderingsjobben. Foto: Glen Widing.
Eiendomsbransjen skal få folk i jobb
Byutviklerne i OMA inngår samarbeid med den nye organisasjonen YTE, som skal løfte folk utenfor arbeidslivet inn i jobb.
– Sosial bærekraft er den oversette lillebroren i bærekraft-triangelet. Økologisk og økonomisk bærekraft stjeler altfor ofte rampelyset. Derfor gjorde vi sosial bærekraft til hovedtemaet på årets Oslo Urban Arena-konferanse. Tross alt handler byutvikling i siste instans om å lage et dansegulv der alle innbyggerne kan danse sine liv, for å låne et sitat fra den tidligere svenske statsministeren Tage Erlander, sier Erling Fossen, daglig leder for OMA, en forening som samler eiendoms- og byutviklingsaktører i Oslo-regionen
YTE skal bli en ideell organisasjon som skal skape arbeidsplasser for de som har falt utenfor arbeidslivet. Målet er 10 000 arbeidsplasser innen 2025. Organisasjonen er blant annet finansiert av serviceselskapet 4Service, som driver personalrestaurant, kantine-, renhold- og forpleiningstjenester. Med OMA på laget skal YTE nå legge planene for hvordan de ambisiøse målene skal nås.
– En by der mange står utenfor arbeidsmarkedet, er en delt by. Det er på tide eiendomsbransjen med all sin økonomiske tyngde bretter opp ermene, og fokuserer på hvordan dette utenforskapet skal minimeres. Derfor er det er veldig spennende for oss å få nysatsingen YTE som et prosjekt hos oss. Det er en rekke spennende muligheter som vil komme av dette samarbeidet, fortsetter Fossen.
– Kraften eiendomsaktørene representerer er enorm. Det gjøres mye bra allerede, men alle vi møter har ulike innfallsvinkler og spørsmål til hvordan de kan bidra til å løse utfordringene. Vi skal nå i første omgang bruke ennå mer tid på å lytte, lære og samtidig fortelle tilbake hvilke muligheter som finnes. Kraften mener vi ligger i å utfordre og koble på nye og smarte måter sammen, sier Øystein Aurlien, som har fått ansvaret for å lede YTE.
– 30 prosent av våre ansatte kommer fra ulike tiltak. Når vi nå velger å satse på grunnfinansiering av YTE handler det om den verdien vi hver dag ser, i at mennesker vi gir en mulighet blomstrer og vokser i rollene. Vi har lært veldig mye, og vi ønsker å skape en bevegelse av dette. YTE skal etableres som en ideell organisasjon, men vi har ikke noe hastverk med etableringen. At 700 000 arbeidsføre nordmenn står utenfor jobbmarkedet er dårlig butikk for eiendomsaktørene i årene som kommer. La oss starte med å diskutere hvordan vi får flere av disse i jobb, sier Tor Rønhovde, adm.dir. i 4Service.
Aurlien har vært i kontakt med en rekke sosiale entreprenører, som alle representerer et viktig verktøy for at YTE skal lykkes.
– YTE handler om verdiskaping, ikke veldedighet. Det er flere sosiale entreprenører som gjør en fantastisk jobb, der mennesker med ulike utfordringer får muligheter til mestring. De er ressurser. Om kort tid går vi i gang med en kampanje, for å fortelle mer om dette, og for å løfte frem de prosjektene der eiendomsaktører allerede satser på dette. Så starter vi på reisen sammen med OMA, med mål om å etablere YTE formelt i løpet av første halvår 2020, sier Aurlien.
OMA er sentral i å samle eiendomsbransjen under eiendomsmessen MIPIM i Cannes, samt har studieturer og ulike frokostmøter. OMA arrangerer også Oslo Urban Arena i samarbeid med Estate Kunnskap.