Annonsørinnhold 

Anja Molnes i Varig, et norsk selskap som leverer bærekraftsoftware og -rådgivning til eiendomsbransjen.

Disse eiendomsselskapene tar en stor risiko

EUs bærekraftdirektiv kan medføre store økonomisk konsekvenser for mange norske eiendomsselskaper, skriver bærekraftrådgiver Anja Molnes i Varig

EU-direktivet CSRD pålegger virksomheter å rapportere på bærekraft innenfor et standardisert rammeverk (ESRS) for å sikre at informasjonen er pålitelig, tilgjengelig og sammenlignbar.

Selskaper som ikke rapporterer i henhold til kravene kan møte harde sanksjoner. EUs krav til medlemsstatene, som Finansdepartementet og Verdipapirlovutvalget følger opp i Norge, er at overtredelsesgebyrene skal være “effektive, forholdsmessige og avskrekkende”.

Treffer alle

Det er store foretak av allmenn interesse med flere enn 500 ansatte som er rapporteringspliktige for 2024. Året etter følger øvrige store foretak, hvor det er grunn til å tro at mange eiendomsselskaper er omfattet. Dette siden mange har eiendomsverdier og leietagerinntekter langt over de angitte terskelverdiene.

 Ringvirkningene vil imidlertid merkes nå, fordi rapporteringspliktige må oppgi bærekraftinformasjon om verdikjedene sine. Alt fra banken, som blir påkrevd å oppgi energibruk og klimagassutslipp i utlånsporteføljen sin, til en leietager som må kartlegge miljø- og bærekraftprestasjoner for lokalene sine.

Derfor må alle virksomheter, store som små, ha kontroll på disse bærekraftdataene nå. Kan man ikke dokumentere at man retter seg etter miljøkravene, er risikoen for devaluering av eiendomsverdien og reduserte leietagerinntekter overhengende.

→ Se hvordan VARIG® kan bistå din virksomhet

 

Falsk trygghet

Selv om rapporteringsplikten først treffer for 2025, tar man en stor risiko ved å vente. 

De som har jobbet mye med bærekraft vet at dette er et tidkrevende og møysommelig arbeid. Og, det holder ikke lenger med vidløftige ambisjoner om klimanøytralitet og grønn retorikk. Nå kreves harde fakta som dokumenterer bredden av virksomhetens avtrykk, i en rapport som skal godkjennes av en autorisert revisor.

I tillegg, vil bærekraftbevisste (og rapporteringspliktige) leietakere stille strengere krav til gårdeierne. Dette kan være alt fra krav til energimerke eller andre kjente miljøsertifiseringer til tilgang på forbruksdata for bygget. De nye leiestandardene vektlegger også mer miljøvennlig byggdrift.

 

Også muligheter 

Virksomheter som kan vise til gode bærekraftprestasjoner i årsrapportene sine kan derimot belønnes med godt omdømme, betalingsvillige leietakere, ivrige investorer og gunstige lån i bankene.

Bærekraft har blitt «big business», og de eiendomsselskapene som vil lykkes best i årene som kommer, er de samme som lykkes med bærekraftarbeidet sitt.

→ Kom i kontakt med Varig Technologies

Powered by Labrador CMS