FRA MAGASINET:

SLITER: Leietakerne hos Oslo Street Food har måttet stenge dørene under pandemien.

Det går mot lysere tider

Norges mest populære utelivsgate ligger øde. Men når vi er kommet over på den andre siden, vil trolig Torggata bli mer besøkt enn noen gang.

Publisert Sist oppdatert

Estate feirer gjenåpningen av Oslo ved publisering av denne magasinartikkelen fra Estate Magasin nr 1 i år.

«Bakgår´n er åpen» står det på skiltet ved siden av den låste inngangsdøren til Café Sara, som åpnet første gang i 1989 – samme året som Berlinmuren falt. Cafeen er beliggende på Grünerløkka-siden av inngangsporten til Torggata, som før pandemien var Oslos mest populære utelivsgate.

Denne fredagskvelden, én uke etter at Oslo, Nordre Follo og flere andre kommuner ble stengt ned, skulle OnklP & De Fjerne Slektningene stått på scenen på Rockefeller, stadig i Torggata, og sunget «Hvem faen skal vi skylde på?». Men konserter virker veldig fjernt nå.

Helt vilt

– Det er helt vilt. Vi hadde en del konserter i høst, da det var mulig å gjennomføre arrangementer med færre deltakere, men nå er det er jo helt surrealistisk. Vi får holde ut, sier Christen Wikborg i Wikborg Management.

I 2011 kjøpte han Torggata Bad på vegne av flere selskaper. Disse selskapene har brukt betydelige midler på å pusse opp det som var et litt slitent bygg. I februar 2019 åpnet dessuten Oslo Street Food. Med ca. 13.000 besøkende den første helgen, var det ingen tvil om Wikborg & Co hadde funnet vinneroppskriften. Men denne fredagen er det stengt på ubestemt tid som følge av de nye restriksjonene.

Ønsker å holde ut

– Det er veldig vanskelig for leietakerne nå som det stenges ned for andre gang, og det er tungt for medarbeiderens som er permittert. Men vi har gode leietakere, som ønsker å holde ut til tidene blir lysere. Vi får håpe det ikke blir så langvarig, sier han.

Før pandemien var jo Torggata Oslos mest populære utelivsgate; hvordan blir det på den andre siden?

– Jeg tror ikke det kommer til å endres så veldig. Folks lyst på matopplevelser og underholdning kommer neppe til å bli noe mindre etter pandemien, snarere tvert i mot, svarer Wikborg.

Oppgraderer for 130 mill.

SATSER: Torkill Arne Hellberg investerer 130 millioner kroner i Torggata 18.

En annen person som fremdeles har stor på Torggata, er Torkill Arne Hellberg. Gjennom selskapet Hellberg Eiendom AS eier han Torggata 18, som er nabobygget til Torggata Bad. For tiden gjennomgår hele eiendommen en rehabilitering til 2021-standard. I tillegg graves hele kjelleren ut til netto takhøyde på 3,7 meter, samtidig som bakgården i første og andre etasje bygges inn. Dermed økes næringsarealene fra et bruttoareal på 950 til 2.628 kvadratmeter.

– Vi har også en endringssøknad inne hos Plan- og bygningsetaten til behandling for å kunne etablere tidsriktige leiligheter med økt bokvalitet, forskriftsmessig trapp- og heisadkomst og tilgjengelighet ivaretatt i 3 etasje, og samtidig øke antall leiligheter fra 14 til 17 enheter, forteller Hellberg.

REHABILITERES: Torggata 18 pusses opp og skal romme en rekke nye konsepter.

Prislappen på oppgraderingen er 130 millioner kroner.

Åpner byens største vinbar

I kjelleren i Torggata 18 skal de kreative utelivsgutta Runar Eggesvik og Arnt Andersen, sammen med seriegründerne og investorene Tharald Nustad og Fredrik Winther fra Katapult, rykke inn med ett av sine nye konsepter: Vin Vin. Dette skal bli Oslos største vinbar med det de karakteriserer som «et enormt utvalg av verdens beste vin».

– Det er tøffe tider for utelivsbransjen, men det er nå vi skal satse i Torggata. Vi definerer Torggata som den nye hovedgaten i Norge. Det er mange kjøpesterke som beveger seg i dette strekket, enten de går, sykler eller kjører el-scooter, sier Runar Eggesvik, som selv kommer susende på el-sparkesykkel.

RYKKER INN: Runar Eggesvik og Arnt Andersen skal inn i kjelleren i Torggata 18 med Oslos største vinbar.

Møteplass for vinelskere

Det er flere årsaker til at ´Flott gjort´ (se egen sak) i november åpner den 700 kvadratmeter store vinbaren i Torggata. For det første har vininteressen eksplodert under pandemien. Dernest har vinimportørene behov for et sted å gjennomføre smakinger. Ifølge Eggesvik har de fått fantastisk respons fra vinbransjen.

– Vin Vin blir et formidlings- og arrangementssted for vin med scene og flere smakerom. Det skal være møteplassen for alle som elsker vin, uavhengig av kunnskapsnivå og størrelsen på lommeboka, sier Eggesvik.

Taco, donuts og rask pizza

På gateplan i det samme bygget har Hellberg Eiendom fått inn Los Tacos som leietaker. Dette er et amerikansk-meksikansk «hurtigavslappet restaurantkonsept», som det heter på hjemmesiden, grunnlagt av Brian Kovary fra California. Han fikk ideen da han besøkte Norge i 2012, og ble overrasket over det ikke fantes taco-restauranter i Norge når nordmenn jo vitterlig elsker taco. Nå har Los Tacos syv restauranter i fem byer, og den nye i Torggata skal bli selveste flaggskiprestauranten.

I første etasje åpner også den raskt voksende streetfood-kjeden Bastard Burgers, samt Hawker Over The Top, som vil gi kundene «en magisk opplevelse med våre berømte donuts, makroner og kaker, samt mat og drikke».

Og apropos raskt voksende: Askeladden & Co hadde oppstart i 2016, og revolusjonerte frisørbransjen gjennom etableringen av Cutters. Senere har de lansert en rekke andre konsepter, som Dr. Dropin, Blid og Olio, der kort ventetid er en viktig fellesnevner. I Torggata 18 skal de åpne Digg Pizza, som lager «rykende fersk pizza på 5 minutter».

Forventer konkursras

Så langt under pandemien er det relativt få utelivsaktører i Oslo som har kastet inn håndkleet.

– Aktørene i utelivsbransjen er som kakerlakker; de er ikke lette å ta livet av, og klarer å holde det gående. Jeg forventer likevel et konkursras på 20 prosent. Det er mange som har etterslep i merverdiavgift, og i tillegg skal staten ha 8 prosent rente på den utsatte avgiften. Dessuten er det mange som får problemer med å kjøpe varer fordi de ikke har klart å gjøre opp for seg under pandemien, sier han.

TØFFE TIDER: Utestedene har dårlige kår under pandemien.

Fullt trøkk på Skøyen

Eggesvik og kompanjong Arnt Andersen er medeiere i Levende by, som åpnet Laboratoriet på Skøyen i september i fjor.

– Laboratoriet var trolig det utestedet i Oslo som hadde høyest omsetning i september. Det gikk så det grein, men så måtte jo vi som alle andre utesteder stenge igjen. Det er null i støtte til nye og overtatte bedrifter, derfor måtte vi inn med sparepengene våre. Men det er klart; hvis du går inn i serveringsbransjen, er det en del av risikoen.

Gjennom eierskapet i NOHO har de et titall steder som taper penger, deriblant Kulturhuset på Youngstorget.

Er forsiktig med sentrum

Eggesvik tror ikke det kun er kjedene som vil gjøre sitt inntog når lokaler igjen skal fylles opp.

Aktørene i utelivsbransjen er som kakerlakker; de er ikke lette å ta livet av, og klarer å holde det gående.

Runar Eggesvik

– Det er så mye kreativitet der ute, at jeg ser lyst på det. Samtidig vil vi være forsiktige med sentrum fremover, delvis på grunn av prisingen, men mest fordi vi tror folk ønsker å gå ut nærmere der de bor. Utelivet har endret seg mye, spesielt fordi folk finner kjærligheten på internett istedenfor på byen.

Hvordan tror du pandemien, når den er over, vil påvirke utelivet?

– Folk vil nok sette pris på at de får komme seg ut, men jeg tror utelivet etter midnatt har fått seg en varig knekk. Trygghet blir et nytt element, også i forhold til smitten. Tidligere lo vi av at folk i Asia brukte munnbind, og nå bruker kanskje vi munnbind på club? svarer han.

– Det blir også spennende å se om de tradisjonelle restaurantene fremdeles vil være viktige, eller om folk heller tar seg noe kjapp streetfood, for så å sette seg ned andre steder.

Avhengig av tilreisende

Jon Anders Henriksen, Næringspolitisk direktør i Oslo Handelsstands Forening (OHF), mener at Oslo sentrum er avhengig av både tilreisende og folk som jobber i byen.

– Da er spørsmålet hvordan sentrum utvikles og programmeres. Noen steder skjer det en spennende utvikling, og jeg nokså trygg på at Torggata kommer til å forbli en populær gate med alle tiltakene og investeringene som er gjort der. Samtidig består Torggata av flere deler, og området rundt Youngstorget vil blant annet bli påvirket av utbyggingen av Regjeringskvartalet, sier Henriksen.

– Folk savner sentrum

Han påpeker at handelen har forflyttet seg ut av sentrum under pandemien, og at netthandelen til OHFs medlemmer har tatt seg opp.

– Det betyr store endringer for sentrum, noe vi er levende opptatt av nå. Vi tror at sentrum må utvikles til å ha en enda bredere appell, slik at det er attraktivt for alle grupper. Folk i Oslo og omegn savner jo sentrum. Da må vi fylle arealene, men det er mye politikk i dette, sier han.

Henriksen mener det bør være rimelig og praktisk å komme seg til og fra sentrum. Samtidig sliter Ruter med lave inntekter fordi folk har hjemmekontor.

– Hvis dette knekker topplinjen til Ruter, kan de kanskje tilby flere tjenester, for eksempel hjemlevering eller andre transporttjenester. Dette er rene kommersielle vurderinger som Ruter bør gjøre.

Kostbar uteservering

Henriksen mener også at kommunen må legge bedre til rette for uteserveringer og arrangementer – nå er det både «kostbart, byråkratisk og bedriftsøkonomisk ugunstig».

– I tillegg må vi ha et godt samarbeid i privat sektor. Det er mye vi kan gjøre på egen kjøl hvis gårdeiere, eiere av parkeringshus og tilbydere av transporttjenester jobber tett sammen.

Er du bekymret for Oslo sentrum?

– Ja, mye fordi våre medlemmer driver på lav margin og uten kapital. Handel og servering lever jo på stor omsetning hver dag. Over tid vil sentrum alltid være attraktivt, for folk vil møtes, men det kommer ikke av seg selv. Kvadraturen er et godt eksempel på dette. Der finner vi noen av byens fineste gater med gode butikker, men også store, avstengte områder med departementer og uten byliv. Men det offentlige kan hvis de vil, det er jo Vippa og Skur 33 levende eksempler på, svarer Henriksen.

—-

Tilbake til Torggata. Hjemmesiden til Rockefeller Music Hall har trosset pandemien, og ikke gått i lock down. «To Rustne Herrer – siste dans» er riktignok avlyst. Men til Tønes-konserten 18. februar er det fremdeles billetter å kjøpe, selv om artisten for lenge siden har meldt at «Eg går og legge meg».

Det begynner å nærme seg ett år siden Raga Rockers-vokalist Michael Krohn hadde nettkonsert. Men det er nå vi trenger å høre ordene fra albumet Blaff, som utkom i 1989 – samme år som Cafe Sara åpnet og Berlinmuren falt: «Det går mot lysere tider. Lysere tider, lysere tider. Det går mot lysere tider. Det står i alle avisenes sider.»

Powered by Labrador CMS