103.000: Construtcion City-bygget blir på 103.000 kvadratmeter.

Dette grepet drar ned kostnadene til gigantprosjektet

Construction City på Ulven har gått for kollektiv fjernvarme og fjernkjøling i stedet for å bygge egne energiløsninger.

Publisert Sist oppdatert

Grepet sparer Construction City for investerings- og byggekostnader, samt driftskostnadene som kommer med egen energisentral.

– I stedet for å etablere en egen kjøleløsning, valgte vi å inngå et samarbeid med Hafslund. De tilbyr allerede fjernvarme i området, men har frem til nå ikke kunnet levere kjøling her, forklarer prosjektsjef i Construction City, Gunnar Irby i en pressemelding.

Det blir store tall når næringsbygget på 103.000 kvadratmeter skal varmes opp og kjøles ned. Normalt etableres det egne kjøleløsninger for denne type bygg, men i samarbeid med OBOS bygde Hafslund en kjølesentral i kjelleren til Construction City. Den skal i tillegg til å forsyne dette næringsbygget, levere til resten av Økern- og Ulven-området, med vannbåren oppvarming og kjøling.

– Nye bygninger som bygges og eksisterende bygg med lite bærekraftige energiløsninger, kan knytte seg til Hafslunds sentral, og få solid, stabil og bærekraftig oppvarming og kjøling til sine bygg, sier Irby.

Ved å gå vekk fra å bygge egne energiløsninger, sparer Construction City både investerings- og byggekostnader.

– Vi slipper også driftskostnadene vi ville hatt med en egen sentral. Dette håndterer Hafslund. Alt dette er det enkelt for oss som gårdeier å forholde oss til, og det gir også en trygghet for våre kunder, leietakere og brukere av bygget, sier Irby.

Leder for salg i Hafslund Celsio, Frode Braaten, sammenlikner det med å abonnere på energi.

– Med fjernvarme og fjernkjøling produseres energien av oss, for så å distribueres til bygget via vårt fjernvarme- og fjernkjølenett. Vi eier og drifter energiløsningen, og tar oss av all drift og vedlikehold av energikilden, forklarer han.

Løsningen frigjør også verdifulle kvadratmeter i både kjeller og på tak. I Construction City har de valgt å bruke plassen de sparer på taket til en skybar, treningsmuligheter, egen takhage og å fange opp regnvann.

– I et bygg som trenger 1 megawatt varme og 1 megawatt kjøling vil man bruke omtrent 20 kvadratmeter til energisentralen i kjeller eller teknisk rom. Dette kan potensielt frigjøre 200 kvadratmeter sammenlignet med andre energiløsninger, sier Braaten.

Powered by Labrador CMS