Annonsørinnhold

Coera oppfordrer boligutbyggere til å stille større krav til arkitektene for å oppnå høyere prosjektverdier

Coera utfordrer bransjen: Arkitekter må ta større ansvar for prosjektøkonomien

I et marked hvor det er kamp om marginene, er det viktigere enn noen gang å sette de riktige premissene fra start

Ved å omfavne ny teknologi, som Parallelo, kan vi levere et omfang og med et detaljnivå som tidligere har vært helt utenkelig i tidlig fase, sier Lars Eirik Ulseth.

Coera, det nye arkitektkontoret som han etablerte i november, har allerede landet en rekke prosjekter over hele landet og blitt 15 ansatte, med flere på vei inn. Dette i en tid hvor de fleste kontorer sliter i motbakke. En stor del av æren for dette, tilskriver Ulseth den unike metoden som Coera jobber etter, hvor målgrupper og leilighetstyper setter premissene for arkitekturen – ikke omvendt.

- I bransjen har vi vent oss til å måtte gjøre kompromisser når boligprosjekter utvikles. Utbyggere ser gjerne på arkitekter som enten kunstneriske eller entreprenørvennlige. Bo-kvalitet sees på som en motsetning til arealeffektivitet. Fremragende arkitektur kan tilsynelatende ikke kombineres med kommersielle hensyn.

Coera forkaster disse motsetningene ved å snu opp-ned på den tradisjonelle utviklingsprosessen.

Dette betyr at arkitektoppdragene angripes annerledes. En typisk mulighetsstudie, enten det er i forbindelse med tomtekjøp eller parallellkonkurranse, reflekterer ofte de tradisjonelle motsetningene. Oftest har de sitt hovedfokus på de ytre premissene, og et tilsvarende lite fokus på innsiden; leilighetstyper, kvaliteter, miks, og dermed også prosjektøkonomi estimeres basert på enkle gjennomsnittsbetraktninger.

Konsekvensen er at utbyggere taper store verdier uten at de selv har mulighet til å se det.

Fra gjennomsnittsbetraktninger til enhetsprising

- Når prosjekter angripes utenfra-og-inn fremstår alternative grep å ha like høy verdi. Ettersom alle kvadratmetere ikke er like mye verdt, er det ofte store økonomiske forskjeller mellom ulike arkitektoniske konsept.

Ulseth anslår at de fleste prosjekter vil oppnå 10-15% høyere prosjektverdi ved å jobbe etter en prosess hvor det arkitektoniske og kommersielle konseptet utvikles samtidig.

For mange arkitekter innebærer dette er en stor endring, både i filosofi, metode og forretningsmodell. Mange vil derfor være motvillig til å gå i denne retningen, tror Ulseth.

Ballen ligger derfor hos utbygger, sier han, og kommer med en klar anbefaling til alle byggherrer; krev mer av arkitektene!

Coera sin metode innebærer at arkitektene tar ansvar for mer enn bare arkitekturen. Kontoret tar også ansvar for å gjennomføre behovsundersøkelser for å kartlegge hvilke løsninger sluttkunden verdsetter høyest – og legger denne innsikten til grunn før arkitektene setter i gang.

- Det finnes nå teknologi tilgjengelig som gjør at arkitektene kan levere mye mer, og med en detaljeringsgrad på forprosjekt-nivå, allerede i tidligfase. Dette må gjenspeiles i arkitektleveransene som fremover også må inneholde detaljerte leilighetsplaner ut ifra en bevisst leilighetsmiks, med tilhørende arealoppsett, avslutter han.

Kommersielle arkitekter får mer rom for arkitektonisk kvalitet

Katrin Sonntag , faglig leder for arkitektur i Coera, sier at den umiddelbare reaksjonen fra arkitektkollegaer er at kommersielle arkitekter leverer dårligere på konsept, fasade og uttrykk.

Tvert imot, sier hun.

- Utfordringen har aldri vært at byggherrer ikke ønsker seg kvaliteter, som ofte har vært oppfatningen i deler av arkitektmiljøet. Utfordringen har vært at kalkylene ikke har vært gode nok til å forsvare kvalitetene som arkitektene har foreslått. Dersom prosjektet har en 10-15% bedre prosjektkalkyle, gir det mer rom for å tilføre arkitektoniske kvaliteter.

 

 

 

  

Powered by Labrador CMS