MOTBAKKE: Administrerende direktør Bernt Nordby Skøien må konstantere et svakt boligsalg.

Et utfordrende år for Clemens Eiendom

Svært få boligsalg trakk omsetningen ned.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge årsberetningen til Clemens Eiendom, som er heleid av det statlige eide Opplysningsvesenets Fond, omsatte konsernet for 76,7 millioner kroner i 2023, ned fra 89,2 året før. Leieinntektene alene sto for 45,6 millioner.

Med kostander på 96,4 millioner kroner (94) endte driftsresultatet på minus 19,7 millioner kroner (minus 4,8).

Resultatnedgangen på 14 prosent skyldes i hovedsak færre salg av boliger og tomter enn i 2022. Planlagt aksjesalg i prosjektselskaper er heller ikke oppnådd som forutsatt. Årsresultatet etter minoritetsinteresser ble et underskudd på 57,4 millioner (5,1).

Få salg 

– 2023 har vært et økonomisk utfordrende år med svært få salg av boliger og tomter. Markedet har vært preget av den betydelige renteoppgangen. Interessen for kjøp av selskapets prosjektselskaper har vært begrenset. Høy inflasjon og renteoppgang har påvirket verdiutviklingen på konsernets næringseiendommer. Dette medfører en reduksjon av eiendomsverdiene på ca. 16 prosent fra 2022. Selskapet har fortsatt vesentlige merverdier utover bokført verdi på eiendommene, påpeker styret i beretningen.

Samlede av- og nedskrivninger var 21,8 millioner kroner (17,4). Årsaken til økningen er rehabiliteringen av Fred. Olsens gate 1 som ble ferdigstilt i 2023. Dette kostet 100 millioner kroner. 

Selskapet er etablert for å drive kommersiell utvikling med utgangspunkt i fondets eiendommer og basert på dets tomtebank. Clemens kjøper eiendommer av fondet og arbeider i hele verdikjeden fra regulering til salg. I tillegg eier konsernet flere næringseiendommer, blant annet kontorbyggene Rådhusgata 1 der de har hovedkontoret og naboen Fred. Olsens gate 1 i Oslo, Granavolden Hotel & Gjæstgiveri på Hadeland samt bispegårdene i Fredrikstad, Hamar og Tromsø.

Som et ledd i prosessen med overføring av eiendommer fra fondet til Den norske kirke skal fem av næringseiendommene overføres til Kirken, deriblant de i Fredrikstad, Hamar og Tromsø.

Noen høydepunkter

Parkhusene, første byggetrinn i Molobyen-prosjektet i Bodø der Clemens eier 33 prosent ble klargjort for salgstart i 2024.

Kontrazten er et konseptnavn for de to nabogårdene Rådhusgata 1 og Fred. Olsens gate 1 i Oslo. Sistnevnte er rehabilitert og fullt utleid per januar i år.

I desember ble transaksjonen for Oslo Hospital i Gamlebyen i Oslo gjennomført, og etter signering av leieavtaler finansiering av prosjektet ble byggestart besluttet. Clemens eier 70 prosent mens Stiftelsen Oslo Hospital eier resten. Ferdigstillelse og innflytting skal skje i 2026.

Powered by Labrador CMS