PULSERENDE: Folksom AS vil skape et levende og pulserende bykvartal. Ill: KB arkitekter.
Bygger sentrumskvartal i Tønsberg
Med et prosjekt bestående av 120 boliger, forretninger, servering og kontor vil Folksom AS binde sammen bryggelivet og det øvrige sentrum i Tønsberg.
– Dette er ikke bare midt i Tønsberg, men så Tønsberg som det kan bli. Her har vi bryggelivet foran oss og torget på den andre siden. Prosjektet vil binde sammen sentrum på en veldig god måte, sier administrerende direktør Pål Egeland i Folksom AS.
Selskapet har allerede utviklet naboeiendommen, Foyntaket, som strekker seg fra Nedre Langgate og helt opp til Tønsberg Torv. På toppen av dette bygget oppførte selskapet 52 leiligheter, hvorav 16 enheter ble solgt første salgsdag. Nå står den 6 dekar store tomten ved siden av for tur. Der er det blant annet en stor parkeringsplass.
– Da vi kjøpte eiendommen av et tilnærmet konkursbo i 2013 i samarbeid med långiver DNB, tenkte vi at dette kom til å bli et langt og krevende løp. Gjennom 4 år har vi imidlertid hatt en tett dialog med kommuneadministrasjon og politikere om hvordan kvartalet skal formes, og mener at vi nå har utformet et prosjekt som vil gjøre området rundt Tønsberg torv komplett, sier han.
I forrige uke vedtok utvalg for bygge- og arealsaker i Tønsberg enstemmig at planinitiativet sendes ut på regulering.
– Dette er en stor milepæl for Folksom. Vi har arbeidet siden 2014 med oppkjøp av tomt og bygg for å samle kvartalet, sier Egeland.
Prosjektet består av ca. 120 boliger, 3 200 kvm forretning/servering på gateplan, 3 600 kvm kontor og 4 000 kvm parkering inne i kvartalet.
– Vår ambisjon med kvartalet er å skape en levende og pulserende del av byen med liv på gateplan, aktive fasader og folk i gatene. Vi ønsker at enda flere skal bo og leve livet i Tønsberg sentrum. Det skaper en mer urban by hele døgnet, sier han, og legger til:
– Tønsberg er kjent for gatelinjene og de små bakgårdene. Gjennom prosjektet ønsker vi å etablere en europeisk bakgårdsidyll med servering og annet hyggelig som skjer. Boligene blir beliggende rolig til inne i kvartalet.
Prosjektet skal ta hensyn til eksisterende gammel bebyggelse, revitalisere noen viktige bygg og ivareta historiske linjer i byen – spesielt gateløp fra øvre til nedre bydel. Arkitekturen skal ta hensyn til det eksisterende, men samtidig bidra til å fornye opplevelsen av nedre bydel.