Aktuelt:
SLITER: Northgate Mall i Tennessee er ett av CBLs mange kjøpesentre.
Illustrasjonsfoto: CBL/Facebook
Butikkdøden står på full styrke
CBL & Associates Properties som eier flere enn 100 kjøpesentre i USA, forbereder seg på konkurs etter massivt børsfall.
Det Tennessee-baserte selskapet har nå forhandlet med långivere i et forsøk på å gå inn i gjeldsforhandlinger (Chapter 11) og omstruktureringsavtaler, ifølge Bloomberg. CBL har hatt et betydelig inntektstap etter at butikker har holdt igjen husleie under koronapandemien, og har nå over tre milliarder dollar i gjeld.
Aksjekursen stupte 11 prosent da konkursforberedelsene ble kjent i forrige uke og ytterligere 18 prosent på New York-børsen mandag.
LES OGSÅ: Bruker 100 mill på en ny næringspark
Problemene viser med all tydelighet endringene i detaljhandelen og at kjøpesenterdøden de seneste årene fortsetter med full styrke. Forhandlere som Dick’s Sporting Goods og Ascena Retail Group er blant leietakerne som virkelig har fått føle disse, aktører som i fjor var blant dem som dro inn mest penger til CBL. Nå går det altså mot stupet for enda flere kjøpesentre.
- Planene er ikke endelige, og elementer kan bli endret, sier anonyme kilder. CBL nekter å kommentere saken, melder Bloomberg.
CBL driver for det meste såkalte Class B-kjøpesentre, sentre som typisk inneholder Sears, JC Penney, en Macy's uten de dyreste varene, Foot Locker og Radio Shack. De har få ledige lokaler og er ikke så hardt rammet som Class C-sentre hvis fare for stengte dører er overhengende.
Storbritannia lider også
Ifølge avisen The Guardian skal Marks & Spencer kutte 950 jobber i butikker og på hovedkontoret. Kuttene kommer i tillegg til nedleggelsen av 54 butikker den senere tiden og varselet om at ytterligere 70 butikker skal stenges.
LES OGSÅ: Korona endrer handelen for alltid
Matbutikkene til M&S holdt åpne i hele lockdownperioden, mens andre deler av virksomheten ble kraftig redusert. Klesomsetningen falt 84 prosent fra året før på det verste, opplyste selskapet i mai. Grunnen var at kundene heller kjøpte pyjamas og joggedresser enn dyrere formelle klær.
- Kuttene kommer på et forferdelig tidspunkt for detaljhandelen, med tusenvis av tap av jobber som ble kunngjort denne måneden. John Lewis og Boots rapporterte henholdsvis 1.300 og 4.000 jobbtap inkludert nedleggelser, mens selskaper som Topshop-eieren Arcadia, møbelkjeden Harveys og kleskjeden TM Lewin har planer om tusenvis av oppsigelser, melder avisen.
Selv om kundene nå vender tilbake til handlegatene, er de fremdeles 40 prosent færre enn i fjor ifølge tall fra analyseselskapet Springboard. I London er tallet 71 prosent. Alt dette ser ut til å gi næring til den raskt voksende netthandelen. Ifølge Global Ecommerce Market Ranking 2019 har Storbritannia det tredje høyeste antallet netthandlere i verden i prosent - nesten 80 prosent av befolkningen.
LES OGSÅ: Full stopp for Thon-sentrene
Og dette vil bare fortsette - analytikerne i rådgivningselskapet Retail Economics sa i fjor at 53 prosent av detaljomsetningen er forventet å være på nettet innen 2028. I kjølvannet av korona ser det ut til at denne trenden bare vil akselerere.