LEILIGHETER: Nå blir det fortetting i bakgården ved Slottsparken.
Skisse: Reiulf Ramstad Arkitekter
Fikk grønt lys til å fortette det vernede kvartalet bak Slottet
Etter seks års jobbing ble blokkprosjektet endelig godkjent av bystyret.
Bertel O. Steen flyttet inn i Parkveien 27 i 1913. Litt senere kjøpte Steen nr. 29 til privatbolig, og til slutt nr. 31 som i dag er hotellet Camillas Hus. I dag eier etterkommerne disse vernede eiendommene som ligger på ei fem mål stor tomt rett over gata fra det nordlige hjørnet i Slottsparken.
I 2017 inngikk Bertel O. Steen Eiendom og Aspelin Ramm Eiendom et samarbeid om å utvikle Parkveien 27 – 31 og Uranienborgveien 5 med tilliggende eiendommer.
50 leiligheter
Et enstemmig flertall i bystyret i Oslo vedtok onsdag planen for Lille Uranienborg-kvartalet, der Byantikvaren har vært forslagsstiller. Planen tilrettelegger for både vern og utvikling.
En del av planen er prosjektet Bakgårdslottet til BOSE og Aspelin Ramm. Begge parter er fornøyd med at de har fått til en svært god dialog og prosess med Byantikvaren, som ble pålagt å utarbeide planforslaget for hele kvartalet i 2019 , ifølge en pressemelding.
Bakgårdsslottet er inspirert av områdets historiske arkitektur, og ligger side om side med fredet bebyggelse fra 1800-tallet. Utviklerne vil bygge 50 leiligheter der, sammen med bilfrie byrom tilgjengeliggjøres for alle.
– Vi gleder oss til å komme i gang med Bakgårdsslottet som blir en oase midt i byen. Her vil vi bygge arkitektur av høy kvalitet som spiller på lag med de historiske byggene, sier Maren Bjerkeng som er direktør for byutvikling og arkitektur i Aspelin Ramm.
Politisk applaus
– Vi opplever dette som et godt og stedstilpasset prosjekt der bevaringsaspektet er godt ivaretatt, og synes det har vært en god dialog rundt utviklingsmulighetene, sier byantikvar Ellen Hole.
Flere polikere trekker fram prosjektet som et foregangsprosjekt.
– Vi får et område som komplimenterer et kvartal. Det gjør dette eksemplarisk – det er Byantikvaren som har jobbet frem prosjektet sammen med grunneier, og vi synes det er et veldig flott prosjekt, sier James Stove Lorentzen fra Høyre. Han leder byutviklingsutvalget
Line Steine Oma fra Arbeiderpartiet støtter utvalgslederen og legger til:
– Dette er et veldig godt eksempel på skreddersøm der partene har knadd reguleringen sammen og brynt seg på hverandre, noe som har gjort prosessen smidigere. Dette er et prosjekt vi kan lære mer av.