Juss:

ENDRINGSFORSLAG GIR NYE MULIGHETER: Ny energiproduksjon uten naturinngrep bør være et grep få er motstandere av, skriver advokat Øystein Nore Nyhus.

Åpner for strømdeling mellom næringseiendommer

Vil kunne gjøre egenproduksjon av energi aktuelt for betydelig flere næringseiendommer enn i dag.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen endret i fjor regelverket for lokal strømproduksjon. Frem til da medførte regulatoriske begrensninger at det var lite attraktivt å selge strøm fra solcelleanlegg på næringsbygg. I praksis ble det derfor primært bygget solcelleanlegg for å dekke det enkelte byggs energibehov. Lager og logistikkbygg var de typiske byggene der solcelleanlegg ble bygget ut. 

Fra oktober 2023 ble det åpnet for å dele lokalprodusert strøm med flere strømabonnenter på samme eiendom. Endringen gjorde det mer aktuelt med solcelleanlegg på kontorbygg og andre næringsbygg med flere leietaker/strømabonnenter.

Stortinget har flere ganger i 2023 anmodet regjeringen om å legge frem forslag som ytterligere vil øke energiproduksjonen fra næringsbygg.

Som Anne Sofie Bjørkholt og jeg skrev i Finansavisen i mai 2023 Konstruktivt fra MDG | Finansavisen, var det på to punkter behov for ytterligere oppmykning i regelverket for å fremme utbygging av energiproduksjon på næringsbygg: Grensen for hvor mye egenprodusert strøm som kan deles bør heves, og det bør åpnes for deling av strøm på tvers av eiendomsgrenser.

Foreslår forskriftsendringer

Nå foreslår Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forskriftsendringer på begge disse punktene. Grensen for hvor mye egenprodusert strøm som kan deles femdobles. Fra dagens effektgrense på 1 MW til 5MW. Det tilsvarer et solcelleanlegg på omtrent 30 dekar. I tillegg åpnes det for å dele strøm til naboeiendommer. De to endringene vil kunne gjøre egenproduksjon av energi aktuelt for betydelig flere næringseiendommer enn i dag.

Etter forslaget åpnes det kun for deling av strøm med naboeiendommer. Naboeiendommer er i denne forbindelse eiendommer med felles grense og gjenboereiendommer. 

På den annen side er det ingen begrensinger i antall naboeiendommer du kan dele strøm med. Videre er det som nevnt en effektgrense på 5 MW. I de fleste tilfellene vil nok dette være tilstrekkelig. Og endelig forutsetter strømdeling på tvers av eiendomsgrenser at eiendommen det deles strøm med er en næringskunde med årsforbruk over 100 000 kWh. Begrunnelsen for denne siste begrensningen er at disse næringskundene har en egen type nettleieabonnement. 

Ved å begrense ordningen til disse kundene vil ikke strømdelingen føre til økt nettleie for alle andre strømkunder. Økt nettleie for andre har vært en stor innvending mot å utvide strømdelingsordningen.

Høring til våren

Endringsforslaget er nå sendt til Energidepartementet. I løpet av våren bør vi kunne vente en høring av forslaget. Og i beste fall får vi en utvidet strømdelingsordning i løpet av året. Ny energiproduksjon uten naturinngrep bør være et grep få er motstandere av.

Om artikkelforfatteren:

Øystein Nore Nyhus er advokat i Advokatfirmaet BAHR AS

Powered by Labrador CMS