VIKTIGE TALL: SSB-sjef Geir Axelsen legger frem viktige tall foran det kommende lønnsoppgjøret.

Ferske tall: Spår prisvekst på 2,5 prosent

Tallet kan bli svært viktig for partene i lønnsoppgjøret.

Publisert Sist oppdatert

Det tekniske beregningsutvalget (TBU) la fredag frem sin første rapport (se nederst).  For de største forhandlingsområdene samlet har Utvalget foreløpig beregnet årslønnsveksten fra 2023 til 2024 til 5,3 prosent

Lønnsoverhenget til 2025 er foreløpig beregnet til 1,6 prosent for industriarbeidere. Overhenget er beregnet 2,0 prosent for industrifunksjonærer og 1,8 prosent for industrien samlet i NHO-området. For de største forhandlingsområdene varierer anslagene fra 1,3 til 2,2 prosent.

Den såkalte frontfagsrammen ble anslått til 5,2 prosent ved hovedoppgjøret i 2024. Det var arbeiderne som kom klart best ut i fjor. Årslønnsveksten for industriarbeidere er foreløpig beregnet til 5,6 prosent. Industrifunksjonærer i NHO-bedrifter måtte nøye seg med 4,9 prosent.

5,7 prosent

Foreløpige tall fra nasjonalregnskapet viser at veksten i gjennomsnittlig påløpt årslønn fra 2023 til 2024 var 5,7 prosent. Økningen i reallønnnen er hele 2,5 prosent fra 2023 til 2024. Reallønnen etter skatt økte med 2,4 prosent, gitt et gjennomsnittlig lønnsnivå. 

Reallønnsutviklingen etter skatt for de med gjennomsnittslønn innen de store forhandlingsområdene økte med mellom 1,7 og 2,5 prosent.

Utvalget venter videre en prisvekst fra 2024 til 2025 på 2,5 prosent. Fra 2023 til 2024 er anslaget for prisveksten på 3,1 prosent.

TBU understreker at anslaget for prisveksten i år er usikkert. Denne usikkerheten er spesielt knyttet til utviklingen i kronekursen, energiprisene og internasjonal økonomi. Det er en risiko for store endringer i handelspolitikken. Utvalget vil legge fram et nytt anslag for prisveksten 11. mars.

Fasit

DNB Markets skrev på morgenen at disse tallene  er en viktig parameter foran årets lønnsoppgjør. Kravene settes ofte i lys av forventet utvikling i kjøpekraften. 

Rapporten inneholder ofte fasiten for lønnsveksten i fjor. Det innebærer et anslag for overhenget inn i 2025. Jo høyere overheng, desto mindre tillegg trengs for å oppnå en gitt lønnsvekst.

TBU lager vanligvis to rapporter hvert år. Én rapport blir laget før lønnsoppgjørene. En foreløpig kommer nå i februar, en endelig utgave i slutten av mars/begynnelsen av april. Partene i lønnsoppgjøret legger stor vekt på disse rapportene.

Den andre rapporten kommer i juni og er en oppsummering av lønnsoppgjørene i inneværende år. Leder av TBU er SSB-sjefen Geir Axelsen.

Powered by Labrador CMS