TROR IKKE PÅ REGJERINGEN: Lars Jacob Hiim tror regjeringen har altfor optimistiske anslag for boliginvesteringene neste år.

Frykter Husbanken går tom før påske

Boligprodusentene frykter ordningen til bokvalitet vil gå tom lenge før sommeren.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen la mandag morgen frem statsbudsjettet for 2025. Og her fremkommer det at Husbanken neste år får en låneramme på 29 milliarder kroner hvis regjeringen får det som den vil. Det er ti milliarder mer enn da regjeringen overtok, men ingen økning fra i år.

Husbanken fikk under revidert  nasjonalbudsjett 3 milliarder kroner i økte utlånsrammer. Det betød en totalramme på 32 milliarder. Den opprinnelige bevilgningen for 2024 var på 29 milliarder, som forslaget nå.

Viktig med høy ramme

− Vi mener det er viktig å ha en høy låneramme til Husbanken. Det er med å sikre at folk som ellers ikke kunne kjøpt seg en egnet bolig, kan gjøre det. Regjeringen er opptatt av at flere kan eie en bolig, og at det vert flere boliger med god kvalitet, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp).

Adm. direktør Lars Jakob Hiim i Boligprodusentenes Forening er ikke imponert over det som kom mandag. 

Krise for nybolig

− Ja det er en nedgang på 3 milliarder sammenlignet med i år. De velger med andre ord å kutte i Husbanken når det er en krise i nyboligmarkedet. Det viser at Regjeringen ikke har tatt inn over seg krisen i nyboligmarkedet. 

− Gjenreisingen av Husbanken er utsatt. Hvordan Arbeiderpartiet skal klare å bygge 130.000 boliger i neste Stortingsperiode, forstår jeg ikke, sier Hiim til Estate Nyheter,

Han sier Boligprodusentene er mest opptatt av løpende søknader til ordningen på boligkvalitet. De utgjør 17,8 milliarder. 

Uten midler

− Anslaget nå er at de søknadene som vil kunne få støtte, er frem til og med mai. Det betyr at i år vil halve året være uten midler. Med kutt neste år, blir det fort tomt til påske igjen, advarer Hiim.

Så langt i år er det tildelt tilskudd på 8,1 milliarder kroner. Det gir 2819 boliger. Hiim sier det kommer til å være flere som får støtte i år, men langt fra alle.

− Gjennomsnittlig tildeling per bolig er 3,7 millioner kroner. Det har vært en kraftig økning i byggkostnadene. Ser vi ti år tilbake til 2014, som var et år uten krise, ga Husbanken støtte til ca 7500 boliger, sier Hiim.

Eiendom Norge er sterkt kritisk til at boliginvesteringene vil øke med 12 prosent neste år. Hiim håper dette anslaget viser seg å stemme.

Bommet før

− Men det er ikke noe i regjeringens politikk som tilsier det. De har bommet kraftig før. For 2024 anslo de en nedgang på 4 prosent. Det blir en nedgang på 17 prosent, anslår Hiim.

Lån fra Husbanken er ment som et supplement til de private kredittinstitusjonene. Lånene skal og skal bidra til å nå boligpolitiske mål som ellers ikke ville blitt nådd. 

Regjeringen mener at en høy låneramme i Husbanken kan  bidra til byggeaktivitet i hele Norge. Det skal være med på å holde hjulene i gang i en av Norges viktigste næringer.

Powered by Labrador CMS