Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
De tre hovedaksjonærene Joh. Handel Eiendom 1 AS, Varner Invest AS og Petter Stordalens K&S Holding AS valgte etter bare to og et halvt års eierskap å selge Sektor Gruppen til finske Citycon for drøyt 12 milliarder kroner.
Petter A. Stordalen sa ved kjøpet av Sektor Gruppen i november 2012 at det føles som å «komme hjem». Så hvorfor selger han da bare to og et halvt år senere?
Ingen hemmelighet– Mest av alt fordi vi så etter en løsning for Niam-aksjene, som skulle ut. Det var ingen hemmelighet i det, og så kom Citycon på banen, som jeg synes er et veldig bra selskap, jeg liker folkene veldig bra. Samtidig var det helt uaktuelt for dem å kjøpe en minoritetspost, sier Stordalen til NE nyheter.
– Da valgte vi å kjøpe ut Niam, og så fortsatte samtalene, fordi jeg tenkte at et eller annet samarbeid bør vi ha med disse. Citycon kan bidra til å gjøre det norske kjøpesentermarkedet mer spennende, bringe inn nye aktører. Og så utviklet dette seg slik at de til slutt ønsket å kjøpe hele, fortsetter han.
Stordalen sier at så lenge prisen var bra, og de gjenværende aksjonærene visste at det var en bra eier, var det greit med et salg, til tross for at Citycon litt ukjente i det norske markedet.– Men vi visste at dette var en proff aktør, og med all respekt for norsk kjøpesenterbransje, vi har alltid behov for internasjonale aktører inn i dette markedet, sier han.
Riktig eier– Hvor lenge har samtalene pågått?– Vi kjøpte ut Niam i februar og begynte litt før det, så samtalene har pågått siden da, fordi det var snakk om at vi skulle ta ut Niam. Det var veldig viktig for Varner Gruppen og Johansson spesielt, å finne en riktig eier hvis de skulle selge.
– Så alle eierne var enige her?– Hundre prosent enige, og det var en forutsetning. Vi var enige om å gå inn første gangen og kjøpe alle de kjøpesentrene vi har gjort på den korte tiden. Vi har tatt selskapet fra under 7 milliarder kroner til 12,3 milliarder, så det har vært en fantastisk reise. Men noen ganger kommer du i en situasjon hvor det dukker opp en mulighet du ikke helt så komme, og litt sånn var det denne gangen.
– Så salget var ikke impulsivt?– Nei, nei, det har vært en prosess, og vi var lenge i tvil om vi skulle selge, men vi følte Citycon var veldig riktig eier. De er ingen «new kid» i kjøpesentermarkedet, men har gjort riktig mye, og jeg likte Marcel Kokkeel som leder og styreleder Khaim Katzman som person veldig godt.
– Så uten personkjemien ville dere aldri ha solgt?– Nei, jeg føler det er viktig for å få det til, fordi det er en stor transaksjon som inneholder mange elementer. Det har vært bra rådgivere på begge sider, Pangea og Arctic Securities, og advokatene har vært veldig bra, Stig Bech og Henrik Christensen.
– Når får dere oppgjøret?– I starten av juli, tror jeg.
Føringer– Du sa også i 2012 at du tok et veddemål på norsk økonomi og privat forbruk fremover, har du mindre tro på dette nå?
– Nei, men det veddemålet jeg gjorde sammen med Johansson og Varner, og vi kjøpte ganske dyrt, Niam fikk veldig godt betalt i 2012 og veeeldig godt betalt for de siste aksjene sine, det la på mange måter føringer for hva vi skulle prise selskapet til. Jeg har ikke mindre tro på økonomien og forbruket nå, men jeg synes yieldkompresjonen er en komponent her. Uten den, ville ikke vi ha stått her i dag. Men ingen kunne forutse da vi kjøpte Sektor Gruppen at rentene skulle falle så mye og alt det vi har sett i eiendomsmarkedet, Jeg kunne selvfølgelig ha sagt at jeg så dette komme, men jeg var ikke i nærheten.
Enorm forskjell– Dere kjøpte den gangen i 2012 til en yield på rundt 6 prosent?– Nei, vi kjøpte vel for under det, men det er en enorm forskjell på å få kjøpt til under 6 prosent og dratt inn et salg på 5,2 prosent.
– Vil du inn i handel igjen?– Jeg utelukker ingenting, jeg. Men jeg har nå store investeringer på gang i hotellverden, veldig store.
– Så da skal midlene fra salget reinvesteres i hotellene?– Alt jeg holder på med nå, er finansiert. For alle tre som selger, har vi ingen umiddelbare planer for midlene vi får ut.
Foto: Creative Commons