Volumer for 13,3 mrd. per mai

Transaksjonsvolumene i eiendomsmarkedet ved utgangen av mai utgjør ca 13,3 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det skriver Union Næringsmegling i sin seneste markedsrapport. Anslaget er bare litt over det DTZ Realkapital kom til ved utgangen av mars, men Unions anslag harmonerer antakelig mer med Newsecs estimater.

Forskjellen er blant annet at DTZ basert på førstehåndskunnskap, inkluderer to store transaksjoner på om lag 1 milliard kroner hver, som ikke er offentliggjort for resten av markedet.

Union har hittil i år registrert 38 transaksjoner over 50 millioner kroner, hvorav 25 i første kvartal, og altså til en samlet verdi av 13,3 milliarder kroner. Det er ifølge næringsmegleren primært eiendom med lav risiko som omsettes, og ikke minst lang løpetid. Gjennomsnittlig gjenværende løpetid i leiekontraktene er hele elleve år i de 24 kontraktene som Union har kjennskap til.

58 prosent av omsetningene har skjedd i Oslo/Akershus, 25 prosent på det øvrige Sørøst-landet. Utlendinger, inklusive utenlandske fond, har stått for 44 prosent av kjøpene, eiendomsselskapene har notert seg for 23 prosent, syndikatene for 17 prosent. Eiendomsselskapene er den desidert største aktøren på selgersiden, med estimerte 64 prosent av volumene.

Union skriver videre at det er en klar økning i antall eiendommer og samlet volum for salg, hvorav en håndfull kjente og foreløpig konfidensielle eiendommer/porteføljer, som hver er fra 700 millioner kroner. Sterkere konkurranse om egenkapitalen kan imidlertid gi lange salgsprosesser og krevende kjøpere.

Salgsmarkedet de seneste ukene beskrives som ”volatilt”. Men selv om markedet går litt tregere nå, opprettholder Union omsetningsanslaget for 2010 på 30 milliarder kroner.

Når det gjelder prising, vurderes pristaket (prisgulvet? red.anm.) for kontoreiendommer til 6,1 prosent, altså nettoyield for de mest attraktive eiendommene. For de gjennomførte kontorsalgene så langt i år, varierer yieldnivået ifølge Union fra 6,2 prosent til 8,6 prosent. Yieldnivåene for handelseiendommer anslås fra lavt 6-tall til ca 7,3 prosent, mens spennet for logistikk- og industrieiendommer er fra et stykke ned på 6-tallet til ca. 8 prosent.

Union skriver videre at kravet til egenkapital i solide prosjekter med en ”trygg” debitor er fra ca 20 prosent og oppover, men normalt ca 30 prosent. Bankmarginen i solide prosjekter ligger fra ca 140 basispunkter og oppover, men næringsmegleren kjenner til eksempler i år med lavere marginer.

Union konkluderte for en drøy måned siden at marginene hadde gått noe ned i vinter, til tross for høyere innlånskostnader for bankene. En påstått marginnedgang er overraskende ut fra storbankenes egne signaler.

Foto: Norwegian Property

Powered by Labrador CMS