Vokser med 20 mrd.
DnB NOR vil i år få opp mot 10 prosent utlånsvekst innenfor eiendom og bygg og anlegg.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Så langt er det derfor ingen tegn til kredittskvis i et lånemarked som utover høsten er preget av marginoppgang og lite utlånsvillighet blant bankene. NEnyheter er imidlertid kjent med at det går mot en prioritering av eksisterende kunder fremover så lenge usikkerheten er så stor i Europa.
DnB NORs utlån til fast eiendom og bygg og anlegg utgjorde ved årsskiftet 211,6 milliarder kroner, mens de samlede utlånene ved utgangen av tredje kvartal var kommet opp i 228,2 milliarder. Så langt i år har DnB NOR derfor hatt en utlånsvekst innenfor fast eiendom og bygg og anlegg på 7,8 prosent.
Høyere enn ventetBanksjef Olav T. Løvstad (bildet) signaliserte i november i fjor en utlånsvekst for 2011 på 7-9 prosent, men sier til NEnyheter at årsveksten nå ligger an til å bli 9-10 prosent. 10 prosent utlånsvekst tilsvarer en økning på 21 milliarder kroner. Utlån til “fast eiendom” alene er økt med 6,4 prosent i årets tre første kvartaler, fra 175,8 milliarder kroner til 187,1 milliarder.
Tapene innenfor de to sektorene er fortsatt behagelig lave, etter at avsetningene på Faktor Eiendom er tatt. DnB NOR skrev i tredje kvartal ned 189 millioner kroner i tap på rene eiendomsengasjementer, mens tapene etter tre kvartaler utgjør 459 millioner kroner, eller 0,25 prosent av utlånene per tredje kvartal.
Null hullInnenfor bygg og anlegg var tapene 0 (!) i tredje kvartal og marginale 3 millioner kroner i foregående kvartal. DnB NORs misligholdte engasjementer innenfor fast eiendom og byggesektoren utgjør nå 14,5 prosent av det totale misligholdet i konsernet, 18 prosent hvis vi holder utenlandsvirksomheten DnB NORD utenfor.
140 milliarder av eiendoms- og byggerelaterte engasjementer anslås å ha en misligholdssannsynlighet under 0,75 prosent, 73 milliarder en sannsynlighet mellom 0,75 prosent og 2 prosent og 19 milliarder i utlån en misligholdssannsynlighet over 2 prosent.
28,4 prosent av DnB NOR eiendomseksponering er innenfor kontorsegmentet, 10,7 prosent innenfor lager og logistikk, 9,2 prosent til hoteller, 8,5 prosent til kjøpesentre. Oslo/Akershus er det klart viktigste geografiske området, med 49,3 prosent av utlånene.
Stort tapSå langt i år har DnB NOR-konsernet kjøpt eiendommer for 1189 millioner kroner, oppgradert og aktivert eiendomsverdier for 595 millioner og kjøpt selskaper for 1811 millioner. Sistnevnte høres tilsynelatende høyt ut, men har følgende forklaring:
DnB NOR Bank ASA overtok 16. juni aksjene i Royston Norway fra Propinvest som et ledd i restruktureringen av bankens engasjement med selskapet. Virkelig verdi av eiendommene ble vurdert til om lag 1,8 milliarder kroner ved overtakelse, men de ulike selskapene ble overtatt for 1 krone. Selskapene hadde på overtakelsestidspunktet en negativ egenkapital på 218 millioner kroner.
DnB NOR opplyser at de vil arbeide for å videreutvikle eiendommene med sikte på et fremtidig salg. Det forventes at eierskapet vil strekke seg over noen år, slik at det foreligger en konsolideringsplikt.
Opp 4 mrd.Verdien av investeringseiendommene i DnB NOR-konsernet totalt er økt fra 38,8 milliarder kroner ved begynnelsen av året til 42,8 milliarder per 30. september. Det aller meste av dette er eiendommer i datterselskapet Vital.
Totale oppskrivninger i år utgjør 788 millioner kroner, der Vital skrev opp sine eiendommer i tredje kvartal med 405 millioner kroner. DnB NOR-konsernet har etter tre kvartaler avhendet eiendommer for 404 millioner kroner.