Vital banker moren
Vital Eiendomsfond kan vise til en langt høyere avkastning i år enn morselskapet Vital Forsikring.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Rapporten for tredje kvartal fra Vital Eiendomsfond viser nemlig en totalavkastning i år på pene 7,8 prosent for fondet med Vitals eiendomsdirektør Gro K. Boge (bildet) i spissen, opp fra 5,1 prosent ved halvårsskiftet. Verdijustert avkastning (VEK) falt med 1,8 prosent i 2009. Til sammenlikning har Vital Forsikring per 30. september en eiendomsavkastning på 4,1 prosent.
Fondsavkastningen er nesten på høyde med det KLP Eiendom kan vise til. Det bør tilføyes at ubelånte Vital Eiendomsfond kun eide fire eiendommer i forrige kvartal, slik at porteføljene ikke er sammenliknbare med de to store livselskapene.
Vital Eiendomsfond skrev i tredje kvartal opp de fire eiendommene i porteføljen med 1,3 prosent, og fondet har dermed hatt verdiøkning fire kvartaler på rad. Vital Forsikring har derimot i år nøyd seg med en marginal oppskriving på 0,1 prosent. Direkteavkastningen – netto yield – fra eiendommene i eiendomsfondets portefølje viste ifølge rapporten 1,5 prosent i tredje kvartal. For 2010 er det forventet en annualisert direkteavkastning i overkant av 6 prosent.
Totalavkastningen hittil i år for eiendommene er 9,2 prosent, og fondet vil derfor å passere målsettingen for avkastning på VEK, som er 5-8 prosent årlig. Fra starten i 2007 er VEK ned med 1,0 prosent.
Årlige leieinntekter i Vital Eiendomsfond er 40 millioner kroner fra en portefølje på til sammen 34 300 kvadratmeter. Det skulle gi en gjennomsnittlig leie per kvadratmeter på 1166 kroner, men Vital oppgir selv dette gjennomsnittet til 1294 kroner.
Eiendommen i Kronprinsens gate 9 oppnår klart høyest snittleie i porteføljen med 2095 kroner kvadratmeteren. Årlig brutto yield i porteføljen ligger på 7,2 prosent, med Vitals oppgitte eiendomsverdier på 556 millioner kroner.
Vital Eiendomsfond er åpent, og gjenværende løpetid i fondet vurderes ikke før i 2017. Porteføljemålet er 5 milliarder kroner. Ved utgangen av tredje kvartal var det kommittert kapital for 1289 millioner kroner og innbetalt 1163 millioner kroner.
Vital overtok 1. oktober Akerselva Atrium fra Vital Forsikring. Investeringskapasiteten etter overtakelsen er 124 millioner kroner, før utbytte. Det er planlagt en emisjon mot utenlandske investorer mot slutten av 2010. Emisjonen er nå under etablering. For personkundemarkedet er det ikke tatt noen beslutning om nytegning, en eventuell beslutning her tas i nær dialog med DnB NOR Bank ASA.
Vital skriver i rapporten at hva nye investeringer angår, vil disse følge eksisterende investeringsplan. Det innebærer at Vital vil øke fondets eksponering mot handelssegmentet, se på muligheter innen hotellsegmentet og fortsatt vurdere muligheter innen kontorsegmentet, primært i de største norske byene.