Vinner Barcode?
Langt fra alle er begeistret for Barcode-rekken i Bjørvika, men Barcode kan vinne årets Citypris.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
NEnyheter skrev i går at Tjuvholmen-prosjektet var en av tre kandidater til å vinne årets Citypris. I fjor stakk Vulkan-prosjektet til Aspelin Ramm Gruppen av med seieren.
I dag presenterer vi årets andre kandidat til å vinne Cityprisen for 2013, i tilfeldig rekkefølge. Og det er omstridte Barcode, som veldig mange har synspunkter og meninger om. I alt skal det oppføres ca. 280 000 kvadratmeter i Barcode-rekken, som inkluderer 10 000 arbeidsplasser og 400 boliger, samt 45 handels- og bevertningssteder på gateplan.
Unike kvaliteterBarcode-prosjektet ble påbegynt i 2006 og ferdigstilles trolig i løpet av 2016. Det er i dag åtte bygg som er oppført eller under oppføring, mens ytterligere fire bygg er under planlegging. Juryen skriver at selv om mye arbeid gjenstår, kan man allerede nå se hvordan det avtegner seg en bebyggelse og “et byplangrep som tilfører Oslo kvaliteter vi aldri før har hatt”.
Oslo S Utvikling (OSU) er utbygger av Barcode-rekken, og juryen mener OSU har utvist en sterk, kompromissløs holdning. OSU har ifølge juryen klart å være trofast mot en overordnet plan som har vist seg «forbløffende motstandsdyktig» mot motstand fra så vel politikere og opinion, som økonomiske svingninger.
Samarbeidet mellom planmyndigheter og utbyggere har også vært «forbilledlig» (Red.anm., plandirektør Ellen de Vibe er med i årets jury). Det har vært klare overordnede, men også begrensede detaljkrav i reguleringen, som har gitt fleksibilitet og rom for endringer og forbedringer underveis. Juryen ser konturene av et renskåret og stramt prosjekt som ser ut til å gjennomføres innenfor en hensiktsmessig tidshorisont.
Selve oppskriftenJuryen mener videre at et utstrakt boligprogram og kulturinstitusjoner i nabobyggene, kombinert med næringsbebyggelsen, er selve oppskriften på en vellykket byplanlegning. Juryen mener å merke allerede i dag en helt ny energi og bruk av området. Dette vil “garantert forsterkes radikalt” i takt med at infrastrukturen tilrettelegges og de ulike bygningene, havnepromenaden og allmenningene ferdigstilles.
Det har vært innvendinger mot at Barcode ville bli en barriere og stengsel mellom fjorden og byen bak. Juryen mener imidlertid at rommene mellom byggene kombinert med nye broforbindelser over jernbanesporene, er med på å sikre god bevegelse fra by til fjord.
– Et monumentJuryen oppsummerer med at kombinasjonen av et sterkt plangrep, særegen arkitektur og ikke minst dristighet, handlekraft og gjennomføringsevne hos utviklerne, sikrer en helhetlig og markant utbyggelse. Barcode vil derfor etter juryens oppfatning vil bli stående som et “monument over det enorme løftet hele fjordbyutviklingen har vært for Oslo som by”.
NEnyheter presenterer mandag den tredje og siste kandidaten. Vinneren kåres 13. februar under Citykonferansen på Radisson Plaza Hotel.
Foto: Oslo S Utvikling