Tar med milliardene ut

Acta-fondene har plassert 37 milliarder i eiendom. Nesten alt er plassert utenfor Norges grenser.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Acta er en av pionerene innen eiendomsfond i Norge, og andelseierne har fått god avkastning på de mange Acta-fondene. I fjor kastet fondene Acta Næringsbygg Holding I og Næringsbygg Holding II av seg henholdsvis 20 og 37 prosent, mens to boliugutleiefond og ett etatbyggfond ga en avkastning på mellom 13 og 15 prosent.– Vi begynte med de første eiendomsfondene i 1999. De siste årene er investering i eiendom blitt mye mer verdipapirifisert. Vi har fått en likviditet, åpenhet og indekser som gjør at investorene har fattet mer interesse for eiendom. Resultatet er at eiendom har fått en reprising de siste fem-seks årene, sier investeringsdirektør Geir Inge Solberg til NæringsEiendom.

37 milliarderActa er blitt en av fondsgigantene i løpet av noen få år.– Nå har vi plassert rundt 37 milliarder kroner i eiendom. Vi har vel hentet inn rundt 10 milliarder kroner. Det har vært lett å selge de internasjonale fondene til investorene. Interessen har vært overveldende, sier Solberg.Acta er blitt kritisert for sine forvaltningsgebyrer, men selv om fondene tar 6 prosent av total kjøpspris (både lån og egenkapital) for prosjekter, har folk kastet seg over fondene.– Vi har organisert fondene som aksjeselskaper, og investeringene må holde seg innenfor et mandat som setter rammene for hva vi kan gjøre. Det sentrale i investeringsmandatet er et avkastningsmål på 9 til 11 prosent i året. Av det skal 4 prosent utbetales årlig i utbytte, noe som har vært svært viktig for våre kunder. Vi må dermed ha solide kontantstrømmer fra våre eiendommer. Vi kan ikke kjøpe på spekk, sier Solberg.

InternasjonaltActa-fondene har solgt unna i Norge den siste tiden og sitter på norske eiendommer for bare 2 milliarder kroner. I stedet har Acta satset internasjonalt. Det begynte med at selskapets forvaltere fant ut at såkalte hyresretter i Sverige var veldig spennende.– Vi gikk inn i dette markedet tidlig i 2003. Det er et offentlig regulert marked, hvor målet er at alle skal få tilgang på boliger som er rimelige å leie. Systemet gjelder fortsatt, men mer og mer er blitt privatisert. Nå har det offentlige rundt 50 prosent av hyresleilighetene. De er billige å leie og tilsvarende billige å kjøpe. I og med at leien er lav, så står folk i kø for å få leiligheter. Det gjør at risikoen blir lav. Verdien på disse eiendommene har steget betraktelig på grunn av økt interesse for å investere i den type eiendom. Vi er den største private hyresretteieren i Sverige, med over 30.000 leiligheter. Vi har til sammen over 2,2 millioner kvadratmeter med leiligheter i Sverige, sier Solberg.Acta har også kjøpt næringsbygg i Sverige, blant annet en større logistikkportefølje. Verdien av de svenske eiendommene er på hele 20 milliarder kroner.Solberg bedyrer at han ikke har mistet troen på Norge.– Årsaken til at vi ikke kjøper i Norge nå er at vi ikke har klart å regne det hjem. Kanskje vi er for forsiktige. Vi følger i alle fall i aller høyeste grad med og kommer vi over et godt prosjekt, så vil vi være med, sier Solberg.

TysklandActa var også tidlig ute i det tyske boligmarkedet.– Vi begynte å se på Tyskland utfra det faktum at det er vanlig å leie bolig der. Vi brukte ett år på å studere det tyske markedet og gjorde våre første kjøp i 2005. Nå har vi rundt 1,2 millioner kvadratmeter til en verdi av rundt 10 milliarder kroner. Men vi har aldri kjøpt næringsbygg i Tyskland, sier Solberg.Acta nøyer seg imidlertid ikke med eiendommer i Sverige og Tyskland.– Det siste vi har gjort er å ha kjøpt noen næringsbygg i USA. Vi har funnet frem til enkeltbygg sammen med amerikanske investorer som kjenner markedet bedre enn oss, sier Solberg.Acta har kjøpt amerikansk eiendom for mellom 2 og 3 milliarder kroner, men det vil bli mye mer. Fondene Global Eiendom Utbetaling 2007 og Global Fastighet Utbetalning har sammen med Och-Ziff Real Estate lagt inn et bud på det amerikanske børsnoterte hotellselskapet Winston Hotels. Budet på 14,10 dollar pr. aksje priser Winston Hotels til 430 millioner dollar. Men nå er det blitt kamp om hotellselskapet. Inland American Real Estate Trust har kommet på banen med et bud på 15 dollar aksjen, og nå handles aksjen til rundt 14,90 dollar, noe som indikerer at markedet ikke tror at Acta og dets partner vil vinne frem med sitt bud.

 

Powered by Labrador CMS