Tapte 1 milliard på tvangssalg
Utenlandske storbanker tapte 1 milliard på mandagens store auksjon av misligholdte svenske eiendommer.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det svenske eiendomsmarkedet opplever nå noe vi ikke har opplevd: En stor auksjonsrunde og tvangssalg av næringseiendom som følge av misligholdte lån. Mandag var elleve eiendommer i Stockholm-regionen til salgs, eiendommer som til sammen var verdsatt til drøyt 1700 millioner svenske kroner.
Det er et banksyndikat med storbanken Royal Bank of Scotland som stod bak auksjonen. Storbanken stod sammen med fire tyske banker bak finansieringen da det danske eiendomsselskapet Keops, senere eid av islandske Landic, kjøpte eiendommene i 2005. Landic fikk våren 2009 store problemer, og flere datterselskaper gikk over ende.
Keops betalte i 2005 2,9 milliarder svenske kroner for de elleve Stockholm-eiendommene, som ble kjøpt fra Fabege til en yield på rundt 7 prosent. Fastighetsaktien anslår tapet for bankene til om lag 1 milliard svenske kroner. Bankene vil likevel etter alt å dømme akseptere utfallet av auksjonen, blant annet fordi enkelte av budene overskred verdivurderingen.
Råest i særklasse mandag var eiendomsselskapet Hemfosa Fastigheter (se nederst), som stakk av med hele ni av eiendommene på auksjonen. Bare to mindre eiendommer gikk til andre kjøpere, eiendommer for til sammen 22 millioner svenske kroner. Total beløp budene seg til snaue 1,8 milliarder svenske kroner.
Hemfosa spyttet i ikke mindre enn 1760 millioner svenske kroner og betalte til og med godt over den seneste verdivurderingen for den største av eiendommene. Taksten her var 624 millioner svenske kroner, men kjøpskåte Hemfosa bød 773 millioner.
Her bør det nevnes at for denne eiendommen fantes det en interessent som i jubelåret 2007 var villig til å betale hele 1 milliard svenske kroner. Hemfosa har for øvrig benyttet Catella som rådgiver for de omfattende kjøpene.
Fastighetsaktien skriver at årsaken til Hemfosa kunne kjøpe, avhenger av at de sammen med bankene har studert verdivurderingene nøye og blitt enige om belåningsgrad og lånerenter. Det forelå riktig nok konkurranse om noen av eiendommene, men kapitalsterke interessenter skal ha uttrykt at de endelige budene fra Hemfosa ble for høye.
Hemfosa Fastigheter skal eie eiendommer med en høy og stabil avkastning, samt være best og raskest på eiendomstransaksjoner. Det sistnevnte ser ut til å gjelde for gårsdagens transaksjoner. Hemfosa ble etablert i juni 2009 og eies av ledende ansatte i selskapet og diverse pensjonsfond og forsikringsselskaper. Selskapet ledes av Jens Engwall, som har bakgrunn fra ”transaksjonsintensive og verdiskapende eiendomsselskaper”.