Syndikater på topp

Syndikeringsaktørene er fortsatt den viktigste kjøpergruppen i det norske eiendomsmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det skriver Union Eiendomskapital i andrekvartalsrapporten til Storebrand Eiendomsfond. Union Eiendomskapital forvalter fondet. Eiendomsselskapene, liv- og pensjonsselskapene og private investorer har imidlertid økt sin andel av kjøpene.

Næringsmeglerens overvåking viser at det fortsatt primært omsettes eiendommer som tilbyr lange og sikre leieinntekter.

Trendskifte”Det er denne typen eiendommer som syndikeringsaktørene og bankene foretrekker. Imidlertid kan vi stå overfor et trendskifte. Et stadig mer attraktivt yieldgap har erfaringsmessig potensial til å øke appetitten til eiendomsaktørene”, heter det i markedskommentaren i rapporten.

Union mener aktører som kan stille sikkerhet med en eiendomsportefølje, som fond, eiendomsselskap, liv- og pensjonsselskap, er i en helt annen posisjon til å kjøpe eiendommer med mer ordinær gjenværende løpetid for leiekontraktene. Det vil si fem år. Dermed kan salgsmarkedet for ordinære eiendommer etter hvert få betydelige høyere salgsvolumer.

Union skriver i rapporten at de siden midten av juni har registrert 19 større transaksjoner, og hittil i år har de notert 62 større salg over 50 millioner kroner. Samlet beløper disse salgene seg til 20,6 milliarder kroner.

LavtDette tallet virker for lavt til å inkludere både Norwegian Propertys salg av Norgani til Pandox og det ferske salget av Bulks store logistikkeiendommer til Storebrand Eiendom. Til sammen er dette transaksjoner på over 9 milliarder kroner.

Akershus Eiendom mener til sammenlikning at omsetningen i første halvår utgjør 18 milliarder kroner og ventet allerede i midten av juli en årsomsetning opp mot 40 milliarder.  Newsec spådde før Bulk-transaksjonen ”godt over 40 milliarder”. Her er 2010-estimatet fra Union i kvartalsrapporten gjengitt til 30 milliarder kroner, som virker lite oppdatert.

Union vurderer ved utgangen av august yieldnivåene til å være stabile sammenliknet med andre kvartal. Svekkede konjunkturutsikter oppveies av lavere rentenivåer. Prime yield for kontoreiendommer anslås til 6,1 prosent. For logistikk- og industrieiendommer vurderes prime yield til 7 prosent og 6 prosent for de mest attraktive kjøpesentrene.

Villige bankerI august gjennomførte Union sin kvartalsvise undersøkelse mot de antatt ni største bankene som låner ut penger til næringseiendom. Gjennomsnittlig minimumskrav til egenkapital i et standard trygt kontorkjøp i Oslo sentrum er ifølge næringsmegleren blitt redusert fra 27 prosent i andre kvartal til 24 prosent i tredje kvartal.

Fem banker har gitt eller tilbudt lån etter påske hvor kravet til egenkapital har vært under 25 prosent. Tyngden av utlån gis imidlertid med et minimumskrav til egenkapital på 29 prosent. Gjennomsnittelig bankmargin i trygge kontorprosjekter har gått ned fra 161 basispunkter i første kvartal via 155 punkter i andre kvartal til 141 punkter nå i august.

Powered by Labrador CMS