Syndikatene kjøper opp
Syndikatene er igjen de dominerende kjøperne av næringseiendom.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det skriver Finansavisen torsdag. Et eksempel på de økte aktivitetene fra syndikeringsaktørenes side, er kjøpet av Norsk Medisinaldepots nye hovedkontor på Økern i Oslo. Selgerne var Rom Eiendom og Aspelin Ramm Gruppen. Et syndikat satt opp av DnB Nor Markets kjøpte det fremtidige hovedkontoret for 857 millioner kroner.
Syndikater i regi av Fearnley Finans og Pareto Project Finance har vært med i kampen om å kjøpe Orklas hovedkontor på Skøyen, et bygg som nylig ble solgt for rundt 300 millioner kroner til en yield på lave 5,75 prosent. Hvem som til slutt ble den endelige kjøperen, er ennå ikke kjent.
– Syndikeringsaktørene er mer på banen i år enn tidligere, men det gjenspeiler bare at investorene er tilbake, og at det igjen er mulig å få lån på mer ordinære vilkår. Det er vanlig tilbud/etterspørsel, uttaler divisjonsdirektør Fredrik Bø i DnB NOR Makets til Finansavisen.
Han begrunner etterspørselen etter eiendom blant annet med at det forventes et lavt rentenivå fremover og noe usikkerhet rundt inflasjonsutviklingen. Det gjør fast eiendom til et interessant ”bet”.
Ifølge Bø er det hovedsakelig formuende mennesker som nå skyter penger inn i eiendomsproduktene til DnB NOR Markets. En typisk tegning kan være fra 500 000 kroner til 30 millioner, men også enda mer.
Det er imidlertid Pareto Project Finance som er den største aktøren i syndikeringsmarkedet. Selskapet har blant annet tilrettelagt for kjøpet av Schibsteds trykkeri i Nydalen (bildet) og Værste-eiendommen i Fredrikstad.
Sistnevnte var en transaksjon som skjedde til en overraskende lav yield, langt nede på 6-tallet. Og ikke minst, et syndikat satt opp av Pareto kjøpte opp det nye hovedkontoret til Aker Solutions ute på Fornebu, en transaksjon til rundt 1 milliard kroner. Aker Solutions solgte også kontoret på Hinna utenfor Stavanger.
Ifølge den seneste markedsrapporten til Union Næringsmegling står syndikeringsaktørene hittil i år for 32 prosent av kjøpene og er med det den største aktøren på kjøpersiden. Syndikatene har derimot ifølge Union ikke solgt eiendommer i det hele tatt.
Per november hadde de kjøpt eiendommer for 8,4 milliarder kroner og er med det den klart største aktøren. Eiendomsselskapene er den nest største aktøren med 24 prosent av kjøpene, mens utlendinger, inklusive fond, står oppført med 23 prosent.
Union hadde i november totalt registrert transaksjoner i det norske eiendomsmarkedet for 26,1 milliarder kroner. Forventede volumer for hele året er mellom 35 og 40 milliarder kroner.