Struper oppkjøp
Et ukjent lovforslag kan gjøre det vanskeligere å kjøpe opp såkalte single purpose-selskaper.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det skriver Finansavisen i sitt eiendomsbilag fredag.
Single purpose-selskaper er en vanlig konstruksjon i eiendomsbransjen, opprettelse av selskaper hvis eneste formål å eie fast eiendom. Eksempelvis benytter Nordea Liv seg utelukkende av egne eiendomsselskaper, alle eiendommene eies via aksjer og andeler i selskapene.
Advokat Harald Sætermo i Rime Advokatfirma sier til Finansavisen at i forslaget har man tatt bort forskriftsunntaket som tillater målselskapet å stille selve eiendommen som pant for finansieringen av kjøpet vet et single purpose-selskap. For mange vil det i praksis bli umulig å stille eiendommen som ligger i eiendomsselskapet som sikkerhet overfor banken når man kjøper aksjene i selskapet.
– Et forslag til endring av aksjeloven gjør at kjøp av næringseiendom gjennom eiendomsselskaper vil bli mye vanskeligere, sier Sætermo til avisen.
I 2008 kom en forskriftsendring på området. I utgangspunktet kunne man ikke bruke eiendommen som sikkerhet når man kjøper aksjer i selskapet. Eiendomsinvestorene måtte derfor søke daværende Nærings- og handelsdepartementet (NHD) om å få en midlertidig dispensasjon fra forbudet.
Reglene den gangen skulle gjøre det enklere å finansiere kjøp av eiendomsselskaper. NHD fastsatte derfor en ny forskrift som gir eiendomsaksjeselskaper adgang til å stille sikkerhet i form av pant i fast eiendom i forbindelse med kjøp av aksjene i selskapet.
En annen negativ konsekvens av det seneste forslaget til endringer, er utløsning av latent skatt. Mange eiendommer som ligger i single purpose-selskaper, har ofte vært i selskapene flere år, mens aksjene kanskje er omsatt flere ganger.
Det innebærer ifølge Harald Sætermo en skattemessig tapsbombe, fordi utgangsverdien høyst sannsynlig er betydelig høyere enn inngangsverdien.
Ved å kjøpe aksjene i selskapet istedenfor selve eiendommen, sparer man dokumentavgift. En konsekvens av det nye forslaget er dermed at salg av eiendommen utløser en slik avgift på 2,5 prosent. Mange eiendomskjøpere prøver å unngå denne avgiften, men i verste fall kan dette koste dem hele eiendommen.
Foto: Morten Krogvold