Stort trykk, mange på søk

Mens første kvartal har vært rolig i transaksjonsmarkedet, er det langt mer trykk i leiemarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

– Ja, det er stor aktivitet og mange oppdrag. Det er flere store bedrifter som er på søk, men ting må løses, sier Roar Sandnes (bildet) i Akershus Eiendom til NEnyheter.

De fleste bedriftene gjør opp status nå i første kvartal, men Sandnes venter en stor sesong frem mot sommeren. Han har ikke helt oversikten over hvor store volumer Akershus Eiendom har leid ut i første kvartal, men sier årsvolumene deres ligger nokså konstante på 150 000 til 170 000 kvadratmeter.

– Vi forventer en oppgang i volumene frem mot sommeren, og vi ser at leieprisene er på vei oppover i de mest sentrale segmentene, sier Sandnes.

To store interessenterNEnyheter skrev fredag at det tilsynelatende er liten interesse for å leie i det Akershus Eiendom  omtaler som Akerselvas nye landemerke, Norbygata 1. Eiendommen ble første gang kjent i leiemarkedet i mai i fjor. Roar Sandnes kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen.

– Store bygg, som Norbygata 1, tar lang tid å leie ut, fra et halvt år og oppover, mens det tar kortere tid å leie ut 500-1500 kvadratmeter. Konkret jobber vi med  en stor aktør som kan leie hele bygget, mens en annen aktør kan ta rundt 80 prosent av leiearealet. Vi ønsker helst den første, men det er veldig gode leietakere begge to, sier han.

En offentlig og en privat leietaker aktuelle, slik at det er momsproblematikk inne i bildet, men det reflekteres i leien. Vi snakker ifølge Sandnes om 2000-tallet i nivå og en lang leiekontrakt på lengre enn 10 år.

Ny eierNEnyheter skrev videre at eieren av Norbygata 1er Maya Eiendom, men Maya solgte i fjor eiendommen til en investorgruppe administrert av Attivo AS for et ukjent beløp. Investorgruppen som står bak Norbygata 1 er Formuesforvaltning, samt om lag ti privatpersoner. Attivo har blant annet jobbet med utvikling av Myrens Verksted ved Akerselva, i tillegg til flere enkeltstående nærings- og boligprosjekter.

– Attivo er en utviklingsaktør, sier Sandnes. Med andre ord har ikke selskapet altfor lang tidshorisont på investeringen. Innflytting i Norbygata 1 kan skje i 2013, og Roar Sandnes regner med 18 måneder byggetid for eiendommen.

– Attivo bygger rasjonelt, og jeg vil tippe at de klarer å bygge for 15 000–16 000 kroner kvadratmeteren. Byggeprisene i Oslo-området ennå ikke tatt av, sier Sandnes.

Overløpere– Hva med transaksjonsmarkedet, det var lave volumer i første kvartal? – Ja, det har skjedd veldig lite, det har vært noen «overløpere» fra i fjor, og selskapene er opptatt med å sende inn regnskapene til Brønnøysund. Normalt er det lave volumer i første kvartal, det var det også i fjor, med unntak av Niams kjøp av Sektor Gruppen, sier Roar Sandnes.

Bård Bjølgerud i Pangea Property Partners sier til aprilutgaven av bladet NæringsEiendom, at selgere og kjøpere for tiden ikke finner hverandre helt, noe som også analysesjef Bjørn-Erik Anderssen i DnB NOR Næringsmegling understreket ved fremleggelsen av den seneste halvårsrapporten. Det er ifølge Pangea antakelig selgerne som må nedjustere forventningene. En renteoppgang i markedet  har endret kjøpernes avkastningskrav, i hvert fall ved belånte investeringer.

Roar Sandnes kjenner seg heller ikke helt igjen i dette bildet.

Stor innstrømming– Nei, det er ikke vår oppfatning, og Pangea arbeider i et helt annet marked enn det vi gjør. Vi merker at det er en tydelig innstrømming av penger i eiendomsmarkedet, blant annet fra syndikeringsaktørene og livselskapene. Selv om de tiårige swaprentene (byttelånsrentene, red.anm.) har steget med 40-50 basispunkter til ca. 4,70 prosent, er det fortsatt langt igjen til det høyeste nivået for noen år tilbake på litt over 5,50 prosent. Mange aktører finansierer seg dessuten med kortere penger, og bankenes marginer er gått ned. Det er stor konkurranse mellom bankene. Man kan i dag få finansiert seg til 110-130 punkter over swaprentene ved en normal belåning på 60-70 prosent, hevder Sandnes.

Akershus Eiendom jobber for tiden med transaksjoner til en verdi av 4-5 milliarder kroner.

50 milliarder– Så du har tro på et vesentlig høyere transaksjonsvolum nå i andre kvartal? – Absolutt, det kan bli samlet for alle aktører 20-25 milliarder kroner i volumer etter første halvår. Konkret jobber vi for tiden med en stor transaksjon til ca. 900 millioner der det foreligger bud og aksept. Vi har en annen transaksjon til om lag 750 millioner og en tredje til rundt 650 millioner kroner. Dessuten jobber vi med salg av et kjøpesenter, der prisantydningen er ca. 350 millioner kroner, sier Sandnes. Noen av disse transaksjonene offentliggjøres de nærmeste dagene.

Akershus Eiendom venter  at de totale transaksjonsvolumene i år vil komme opp mot 50 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS