Sterkeste på fire år
Det britiske eiendomsmarkedet ga investorene en totalavkastning på 14,5 prosent i 2010.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det viser ferske tall fra Investment Property Databank (IPD). Vi må tilbake til 2006 for å finne en høyere avkastning. I 2009 var totalavkastningen 2,2 prosent, i et år preget av fortsatt verdifall. Men de britiske eiendomsverdiene har nå steget i snart halvannet år, selv om økningen mot slutten av 2010 var heller beskjeden.
I desember var verdioppgangen 0,3 prosent, som ga en årsvekst på 6,9 prosent, mot et verdifall på 5,6 prosent i 2009. De løpende inntektene falt imidlertid fra 8,2 prosent i 2009 til 7,1 prosent i fjor.
Ser vi på sektorene, gjorde det sykliske kontormarkedet det best i 2010, med en totalavkastning på 15,6 prosent, hvorav en verdiøkning på 7,9 prosent. I denne sektoren steg leieprisene med 0,7 prosent i løpet av året, den eneste av delsektorene med økte leiepriser.
Til sammenlikning falt leieprisene for handelseiendommer i 2010 med 1,8 prosent, men verdioppgangen var brukbare 7,5 prosent. Industrieiendommer gjorde det svakest, med bare 3,3 prosent verdioppgang og 11,5 prosent i totalavkastning.
Det bør tilføyes at en totalavkastning på 14-15 prosent er en god del høyere enn hva investorene kan vente seg i et normalår i eiendomsmarkedet, og det britiske eiendomsmarkedet falt med 44 prosent fra sommeren 2007 til sommeren 2009. Det er fremdeles mye å ta igjen.
Det er lavere krav til direkteavkastning, altså fallende yield, som er den primære driveren bak verdioppgangen, slik det er gjerne er i begynnelsen av en oppgangsfase. Yieldfallet var 50 basispunkter, 0,5 prosentenheter, i første halvdel av fjoråret, men nedgangen var bare 10 basispunkter i siste halvdel av 2010.
– Økningen i eiendomsverdiene var særlig sterk mot slutten av 2009, men hadde praktisk talt mistet kraften halvveis i 2010, kommenterer Phil Tily, som er ansvarlig for de britiske og irske aktivitetene til IPD.
Leieprisene falt i det totale britiske eiendomsmarkedet i 2010, det er særlig for kontoreiendommer i de sentrale delene av London det var en til dels kraftig oppgang. Men leieprisene falt bare med 0,8 prosent i fjor, slik at det ligger an til leieprisvekst i 2011. Det er primært økte leiepriser som nå må ta verdiene ytterligere oppover.
– Bedringen som er skjedd de seneste 17 månedene, har hele tiden vært drevet av London, og hovedstadens kontormarked spesielt. Det ser ut til å skyldes en kombinasjon av globale og innenlandske krefter, kommenterer Phil Tily.
Han mener det går et klart skille i det britiske eiendomsmarkedet, det er London mot resten av landet.