Sterkeste på fire år

Det britiske eiendomsmarkedet ga investorene en totalavkastning på 14,5 prosent i 2010.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det viser ferske tall fra Investment Property Databank (IPD). Vi må tilbake til 2006 for å finne en høyere avkastning. I 2009 var totalavkastningen 2,2 prosent, i et år preget av fortsatt verdifall. Men de britiske eiendomsverdiene har nå steget i snart halvannet år, selv om økningen mot slutten av 2010 var heller beskjeden.

I desember var verdioppgangen 0,3 prosent, som ga en årsvekst på 6,9 prosent, mot et verdifall på 5,6 prosent i 2009. De løpende inntektene falt imidlertid fra 8,2 prosent i 2009 til 7,1 prosent i fjor.

Ser vi på sektorene, gjorde det sykliske kontormarkedet det best i 2010, med en totalavkastning på 15,6 prosent, hvorav en verdiøkning på 7,9 prosent. I denne sektoren steg leieprisene med 0,7 prosent i løpet av året, den eneste av delsektorene med økte leiepriser.

Til sammenlikning falt leieprisene for handelseiendommer i 2010 med 1,8 prosent, men verdioppgangen var brukbare 7,5 prosent. Industrieiendommer gjorde det svakest, med bare 3,3 prosent verdioppgang og 11,5 prosent i totalavkastning.

Det bør tilføyes at en totalavkastning på 14-15 prosent er en god del høyere enn hva investorene kan vente seg i et normalår i eiendomsmarkedet, og det britiske eiendomsmarkedet falt med 44 prosent fra sommeren 2007 til sommeren 2009. Det er fremdeles mye å ta igjen.

Det er lavere krav til direkteavkastning, altså fallende yield, som er den primære driveren bak verdioppgangen, slik det er gjerne er i begynnelsen av en oppgangsfase. Yieldfallet var 50 basispunkter, 0,5 prosentenheter, i første halvdel av fjoråret, men nedgangen var bare 10 basispunkter i siste halvdel av 2010.

– Økningen i eiendomsverdiene var særlig sterk mot slutten av 2009, men hadde praktisk talt mistet kraften halvveis i 2010, kommenterer Phil Tily, som er ansvarlig for de britiske og irske aktivitetene til IPD.

Leieprisene falt i det totale britiske eiendomsmarkedet i 2010, det er særlig for kontoreiendommer i de sentrale delene av London det var en til dels kraftig oppgang. Men leieprisene falt bare med 0,8 prosent i fjor, slik at det ligger an til leieprisvekst i 2011. Det er primært økte leiepriser som nå må ta verdiene ytterligere oppover.

– Bedringen som er skjedd de seneste 17 månedene, har hele tiden vært drevet av London, og hovedstadens kontormarked spesielt. Det ser ut til å skyldes en kombinasjon av globale og innenlandske krefter, kommenterer Phil Tily.

Han mener det går et klart skille i det britiske eiendomsmarkedet, det er London mot resten av landet.

Powered by Labrador CMS