Sterke leieprisforventninger
Forventningene til økte leiepriser i London har ikke vært sterkere siden 2007.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Ifølge en fersk undersøkelse fra Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) – UK Commercial Property Survey – er det nå en solid overvekt av markedsaktører som tror på leieprisøkninger i Londons kontormarked fremover. Vi må tilbake til fjerde kvartal 2007 for å finne en tilsvarende optimisme.
En overvekt på 57 prosent venter i den seneste kvartalsundersøkelsen økte leiepriser fremover. I forrige måling var det en jevn fordeling mellom dem som fryktet nedgang og de som trodde på økning. RICS skriver at forbedringen fra forrige kvartal er den sterkeste som noensinne er registrert i målingens historie.
London-optimismen står imidlertid i sterk kontrast til utviklingen i resten av Storbritannia, der det er økt arealledighet i alle sektorer, og leieprisforventningene fremdeles er negative.
Men aktivitetene i leiemarkedet fortsetter å ta seg opp i både kontormarkedet og industrimarkedet i og rundt London, for andre kvartal på rad. Etterspørselen er riktig nok noe dempet utenfor byområdet. Og i handelssektoren tynges utviklingen av økt arealledighet
Ifølge RICS er det blitt en endring i maktbalansen mellom utleiere og leietakere. Utleierne behøver ikke lenger i samme grad å tilby de samme incentivordningene for å holde på leietakerne. I de sentrale delene av London rapporterer 45 prosent av de spurte om reduserte incentivordninger i kontorsektoren, mot 9 prosent i rapporten for fjerde kvartal 2009. – Den seneste undersøkelsen antyder at en moderat økning av etterspørselen i leiemarkedet har løftet leieprisforventningene kraftig for kontormarkedet i London. Utbyggingen har hengt etter de seneste årene på grunn av manglende finansiering av nye eiendomsprosjekter, kommenterer seniorøkonom Oliver Gilmartin i RICS. Gilmartin mener det svakere pundet og den gradvise forbedringen i den britiske økonomien mot større eksportaktiviteter, begynner å materialisere seg i form av høyere leieaktiviteter i det britiske industrimarkedet. Fremgangen er særlig merkbar i London og Sør-England. Rapporter om det britiske transaksjonsmarkedet viser imidlertid at fremgangen ikke er like stor. Omsetningen av britisk næringseiendom i første kvartal var lavere enn i fjerde kvartal i fjor, i til dels sterk kontrast til utviklingen i andre europeiske markeder.
Og jo sterkere prisoppgang i år, desto mindre muligheter for en brukbar verdioppgang i 2011, hvis ikke leieprisene stiger tilsvarende. Oliver Gilmartin peker også på at den videre forbedringen i transaksjonsmarkedet kan bli dempet av økte lånekostnader.