Spår prisras på 22 prosent

CB Richard Ellis Norge tror leieprisene for de beste kontoreiendommene i Oslo skal ned med over 20 prosent fra dagens nivåer.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av den seneste markedsrapporten om kontormarkedet i Oslo. Eiendomsrådgiveren mener som andre at leieprisene i CBD-området falt fra 3300 kroner kvadratmeteren til 3000 kroner i løpet av andre kvartal 2009.

Modellen indikerer imidlertid at såkalt prime kontorleie vil falle til 2600 kroner kvadratmeteren ved utgangen av året. Det tilsvarer et verdifall på nærmere 15 prosent etter raset som har vært. I 2010 er det ventet et ytterligere fall til 2350 kroner, en nedgang på 10 prosent. Fra dagens nivåer representerer den samlede nedgangen et fall på nesten 22 prosent.

Estimatene er likevel en liten oppjustering fra forrige prognose, som tilsa 2450 kroner i år og 2200 kroner i 2010.

CB Richard Ellis (CBRE) skriver at det er verdt å merke seg at denne nedgangen er etterspørselsdrevet, i motsetning til forrige nedgangsperiode, som var både tilbuds- og etterspørselsdrevet.

”Dette tilsier at en eventuell oppgang kan bli kraftig når den økonomiske veksten tiltar igjen, forutsatt at tilbudssiden holder seg på et moderat nivå”, heter det i rapporten.

For de andre områdene i Oslo ventes en mindre leieprisnedgang. Flere av områdene begynner ifølge CBRE å vise tegn til utflating, med unntak av Oslo indre by.

CBRE spår videre at prime yield vil stige fra 7 prosent ved halvårsskiftet til 7,25 prosent ved utgangen av 2009. Modellen indikerer en utflating av direkteavkastningen for de mest attraktive kontoreiendommene i starten av 2010, og deretter en reduksjon på 40 basispunkter i løpet av året.

CBRE skriver at gjennomsnittlig prime yield de seneste ti årene i Oslo kontormarked har ligget på 7 prosent. Nåværende yield og prognoser ligger derfor på linje med historikken.

Dermed er eiendomsrådgiveren uenig med Akershus Eiendom om både retning og nivåene. Analysesjef Ragnar Eggen i Akershus Eiendom uttalte nylig at de mener yieldtoppen for prime kontoreiendommer ble nådd på 6,5 prosent allerede ved årsskiftet.

Når det gjelder arealledighet i kontormarkedet, vurderes denne for tiden til ca 6,5 prosent, en oppgang fra 5 prosent ved årsskiftet. CBRE venter at arealledigheten vil øke videre så lenge arbeidsmarkedet fortsetter å vise en negativ utvikling. Arealledigheten kan stige til i overkant av 8 prosent ved utgangen av 2009 og videre mot 9 prosent i 2010.

Powered by Labrador CMS