Spår 10 prosent ledighet

DnB NOR Næringsmegling tror kontorledigheten i Oslo og Asker og Bærum vil stige til 10 prosent i 2010.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av den seneste markedsrapporten til næringsmegleren, som ble lagt frem fredag. DnB NOR Næringsmegling regner arealledighet på en litt annen måte enn andre aktører, ved også inkluderer forventede ledige arealer de kommende tolv månedene.

Basert på en slik tellemåte, er dagens ledighetsrate i regionen på 7,2 prosent, eller 647 000 kvadratmeter med ledige kontorlokaler. Av dette er omtrent 2 prosentpoeng ny ledighet den kommende tolvmånedersperioden, slik at faktisk ledighet i dag er rundt 5 prosent. Ifølge DnB NOR Næringsmegling har den samlede ledigheten økt med 194 000 kvadratmeter fra forrige telling i fjor høst.

– Etterspørselen er blitt endret siden rapporten for et halvt år siden, kommenterte analysesjef Bjørn-Erik Anderssen i DnB NOR Næringsmegling på en presentasjon i Oslo fredag.

Vi må tilbake til tredje kvartal 2006 for å finne en tilsvarende høy ledighetsrate som i dagens marked, men arealledigheten var over 10 prosent fra første kvartal 2003 til høsten 2004.

Næringsmegleren skriver i kvartalsrapporten at i det nye ledighetstallet inngår det mange store arealer som ferdigstilles rundt neste årsskifte. DnB NOR Næringsmegling definerer nybygg og hva som er kontorarealer på en litt annen måte enn eksempelvis Eiendomsspar, men er kommet frem til at det ferdigstilles 140 000 kvadratmeter med nye kontorarealer i år og 125 000 kvadratmeter neste år.

I DnB NORs nye prognose inngår også en forventet sysselsettingsnedgang på 8000 i kontorsektoren ut 2010. Med 20-25 kvadratmeter i gjennomsnitt per sysselsatt, tilsvarer det isolert sett et redusert arealbehov på 160 000 – 200 000 kvadratmeter.

Antall ledige objekter i indre deler av Oslo sentrum og CBD (Vika/Aker Brygge) har fra forrige halvår gått opp fra 140 til 200. En viktig årsak til oppgangen antas å være fremleie.

Det er ifølge den seneste markedsrapporten over 100 000 kvadratmeter med ledige lokaler i CBD-området på nyåret 2009, en dobling fra tredje kvartal 2008. I indre sentrum er volumet av ledige lokaler omtrent det samme, men oppgangen har ikke vært like eksplosiv. Det har imidlertid vært en markert økning i ledige lokaler i Asker og Bærum det seneste halvåret, fra drøyt 40 000 kvadratmeter til nærmere 75 000 kvadratmeter.

DnB NOR Næringsmegling registrerer at enkelte gårdeiere er blitt mer ”møre” og strekker seg lengre enn tidligere for å få inn leietakere. Incentivordningene er ulike rabattordninger som leiefritak, opsjoner ol., som er på vei tilbake.

Powered by Labrador CMS