Skal selge for 1 milliard
Fornebu Utvikling (FBU) skal selge unna næringsprosjekter for rundt 1 milliard kroner fremover.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Tidligere Scandiavian Property Development (SPDE) planlegger salg for i størrelsesorden 900-1100 millioner kroner. Salgene fordeler seg på 150-200 millioner fra Hinna utenfor Stavanger, 400-500 millioner kroner i Odense og 350-400 millioner kroner fra kommersiell næringseiendom på Fornebu.
– Vi har fortsatt planer om avhendelse av ikke-strategiske eierandeler i Odense og Hinna. Vi vil bruke god tid på å finne de riktige kjøperne, sa adm. direktør Morten Grongstad i FBU på en presentasjon i Oslo fredag morgen.
Det gamle SPDE bestod av 742 000 kvadratmeter eiendomsmasse, fordelt på 54 prosent boligandel og 46 prosent kommersielle eiendommer. Nye FBU er nå nede på 380 000 kvadratmeter, hvorav boligdelen utgjør drøyt 90 prosent, og der oppmerksomheten er rettet mot Fornebu.
– Dette selskapet er egentlig et ”bet” på at tomtene på Fornebu kan bygges ut til boligformål til fornuftige priser, sa Grongstad.
– Tallene er fortsatt røde, men preget av en del engangsposter. Vi må jobbe med langsiktig lønnsomhet, og Danmark er et område vi må jobbe knallhardt med, fortalte han forsamlingen.
Grongstad sa de ser antydninger til langt mer fornuftige byggekostnader. For ett av de dyreste prosjektene, Hundsund, er kalkylen i første kvartal 56 000 kroner kvadratmeteren, entreprisekostnader på 27 500 kroner og en bruttomargin på 28 500 kroner.
Gjennomsnittlig oppnådd kvadratmeterpris, inklusive til dels dyre garasjer/parkeringsplasser, er økt fra 49 000 kroner i første kvartal i 2009 til 52 100 kroner i fjerde kvartal.
FBU vil gå over prisbildet for å se om tilbudet og etterspørselen er i paritet. Det er også nødvendig for at FBU skal tiltrekke seg boligkjøpere i segmentet 2-4 millioner kroner. Boligutvikleren håper at halvparten av kjøperne vil komme fra utenfor Bærum, og selskapet skal kjempe om boligkjøpere fra områder som Groruddalen og Grünerløkka.
I 2009 solgte FBU boliger for 250 millioner kroner. Det er Morten Grongstad godt fornøyd med, men omsetningen må opp, og den store testen kommer gjennom hva de kan klare å selge de nærmeste to-tre kvartalene. Å holde totalkostnadene under kontroll blir en prioritert oppgave.
– Vi må slutte å snakke om byggekostnader og de spesifikke Bærums- og Fornebukostnadene, som vi ikke kan få gjort noe med, men prate om totale entreprisekostnader, supplerte prosjektdirektør Arvid Sveen, som er hentet inn fra OBOS Forretningsbygg. FBU er derfor i dialog med hovedentreprenøren Skanska om tilpasninger.
Finansielt går det bedre for FBU. Egenkapitalandelen i selskapet er 37,1 prosent ved utgangen av 2009, 39 prosent hvis vi justerer for salget av Kanalpiren på Hinna til Oslo Areal for 410 millioner kroner. Det ble nedbetalt 700 millioner kroner i gjeld gjennom fjoråret.
Eiendomsrådgiveren DTZ har ved utgangen av 2009 vurdert eiendoms- og tomtemassen til FBU til 4840 millioner kroner, mens bokførte verdier er 4586 millioner. FBU bruker laveste verdis prinsipp, det vil ikke bli reverseringer til høyere verdier enn anskaffelseskostnadene.