Sår tvil om uavhengigheten
John Olof Solberg i CB Richard Ellis (CBRE) er kritisk til måten verdivurdering foregår på i Norge.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Finanstilsynet er i ferd med å gå igjennom livselskapenes måte å verdivurdere eiendommer på. Avtroppende direktør Bjørn Skogstad Aamo i Finanstilsynet uttalte før jul at det i noen rapporter har vært vanskelig å forstå verdivurderingene.
Tilsynet har avdekket til dels grove sprik i verdsettelsen av enkelteiendommer.
John Olof Solberg (bildet) leder CBREs norske virksomhet. Han har sin klare skepsis til om verdivurderingen er uavhengig nok i Norge. For CBRE er verdivurderinger med et finansielt utgangspunkt på linje med internasjonale standarder et viktig produktområde.
Uavhengig?Solbergs skepsis skyldes at markedets bruk av tjenesten bidrar til at det kan settes spørsmålstegn ved uavhengigheten til dem som utfører verdivurderingene. Store utenlandske aktører er heller ikke glad for måten det skjer på her hjemme.
– Ser du internasjonalt, bruker eksempelvis bankene eksterne verdsettelser. Det er vanlig ute å outsource verdivurderingsfunksjonen i forbindelse med kredittgivning, hvor de så får en nøytral verdivurdering fra folk med spesialkompetanse og egen forsikring. Jeg mener dette markedet er umodent i Norge. Oftest er det en egeninteresse i verdivurderingene ut fra det som skal skje på transaksjonssiden. Utenlandske aktører hadde nok gjerne sett at dette endret seg, da ville markedet fremstå mer tillitvekkende og tilsvarende attraktivt for utenlandsk kapital, sier John Olof Solberg til den seneste utgaven av magasinet NæringsEiendom.
Må løftes opp– Hva er tilbakemeldinger fra kundene, hvilke hovedsignaler gir de? – Kundene ser gode muligheter i det norske markedet, men de ser gjerne på Norden som ett marked. Det går da mye mer midler til det svenske markedet, som er mer transparent enn det norske. Svenskene er mye flinkere med sitt hjemmemarked. Skal vi få gjort noe med dette, må vi ha større transparens i Norge. Verdivurdering og analyse må løftes opp til internasjonale standarder og nivåer som utlendingene er vant til å operere med, svarer CBRE-sjefen.
– Transaksjoner går raskere i Norge enn i andre land?– Ja, men det er ikke noe nytt, sånn har det vært i mange år. Det skyldes nok at alle kjenner hverandre her, svarer Solberg, uten at det nødvendigvis utelukkende er positivt.
Du kan lese hele intervjuet med Solberg på sidene 88-90 i marsutgaven av NæringsEiendom, som distribueres denne uken.