Prisfall i Europa-toppen

Leieprisfallet det seneste året for de beste kontoreiendommene i Oslo er fortsatt i Europa-toppen.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det viser den seneste markedsrapporten ”EMEA Rents and yields” fra eiendomsrådgiveren CB Richard Ellis (CBRE). CBRE vurderer fallet i ”prime rents” i Oslo til hele 30,3 prosent på årsbasis og til 33,3 prosent fra toppnivåene.

Det er bare London West End og Dublin blant de vesteuropeiske byene som har et større prosentvis fall fra september 2008. Leieprisene i noen få byer i Øst-Europa, samt i Tel Aviv, har et enda styggere fall blant de 49 byene som er med i oversikten.

CBRE anslår leieprisene for de beste kontoreiendommene i Oslo til 3000 kroner per kvadratmeteren ved utgangen av tredje kvartal. Det er på linje med anslag fra andre eiendomsrådgivere, eller litt under, litt avhengig av definisjonen.

3000 kroner er også lik nivået i andre kvartal. Halvparten av byene i oversikten har ifølge CBRE uendrede leiepriser i kvartalet, men de andre nordiske hovedstedene har et leieprisfall på 1-3 prosent.

Direkteavkastningen for de beste kontoreiendommene – prime yield – vurderes av CBRE fremdeles til 7 prosent, som er noe høyere enn hva andre aktører opererer med. Ulike lengder på målte leiekontrakter kan være en forklaring til forskjellen. Med CBREs estimater er yieldoppgangen 75 basispunkter det seneste året, 200 punkter fra bunnivåene.

CBRE vurderer fortsatt leieprisene i året for de beste handelseiendommene til å være 14 000 kroner kvadratmeteren, som er en nedgang på 12,5 prosent fra september 2008. Prime yield anslås til 6,75 prosent, opp 50 basispunkter på årsbasis, 150 punkter fra bunnen. Estimatet er innenfor det intervallet DnB NOR Næringsmegling nylig kom med.

Gjennomsnittlig leieprisfall det seneste året for byene i statistikken er bare 1,1 prosent, slik at nedgangen er klart større her hjemme. Yieldøkningen er i gjennomsnitt 43 punkter fra høsten 2008, så her ligger Oslo mer på ”trendvekst”.

Majoriteten av de 49 byene har for øvrig flat yieldutvikling for de beste handelseiendommene fra andre til tredje kvartal, og det gjelder også Oslo. Men i flere engelske og franske byer, som London, Manchester, Paris og Marseilles, har det vært en yieldnedgang på 25-50 basispunkter gjennom kvartalet.Kun én by, Porto i Portugal, har hatt en oppgang i leieprisene i tredje kvartal, ifølge CBRE.

Når det gjelder industrisegmentet, vurderes prime rent her til 1000 kroner kvadratmeteren, som er en nedgang på 13 prosent både på årsbasis og fra toppnivåene. Yielden for de beste industrieiendommene vurderes ved utgangen av september til 7,75 prosent. Det er en yieldoppgang på 0,75 prosentenheter fra september 2008 og på 1,75 prosentpoeng siden bunnen.

Gjennomsnittlig leieprisfall på årsbasis for de 29 landene i oversikten er 4,8 prosent, mens yieldoppgangen i denne perioden er 85 basispunkter.

Powered by Labrador CMS