Prime yield: 6 prosent

Direkteavkastningskravet til de beste norske kontoreiendommene er nå 6 prosent, og yieldpilen peker nedover.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av den seneste ”Economic Pulse” til eiendomsrådgiveren Cushman & Wakefield (C&W). Det er Malling & Co her hjemme som er den norske samarbeidspartneren. Rapporten er en jevnlig analyse av de europeiske eiendomsmarkedene. Vurderingene er gjort i mars.

Et yieldkrav på 6 prosent stemmer godt overens med andre aktørers anslag. C&W mener videre at yielden for de beste norske handelseiendommene er lave 5,75 prosent, altså enkeltlokaler langs handlegater som Karl Johans gate og Bogstadveien. For attraktive kjøpesentre er yielden 6,50 prosent, mens den anslås til 7,50 prosent for industrisektoren, i praksis lager- og logistikklokaler.

Den generelle retningen for de norske sektorene er lavere yieldnivåer fremover. Trenden blant de europeiske landene er en noenlunde jevn fordeling mellom uendrede yieldnivåer (som Danmark og Finland) og piler på skrå nedover (som i Sverige). I to land peker pilen rett ned, Russland og Tyrkia, mens i skakkjørte Hellas går det mot enda høyere yieldnivåer, som eneste europeiske land.

Når det gjelder de norske leieprisene, har det ifølge C&W vært uendrede nivåer fra mars 2009 til mars 2010 for handelssektoren og industrisektoren, mens kontorleieprisene er ned 4,7 prosent. Det fremkommer ikke hva C&W mener er ”prime rent” i de ulike sektorene, men retningen fremover er flat.

Kun i Storbritannia er det utsikter til leieprisvekst i de vesteuropeiske markedene, og det er en overvekt av markeder som står foran ytterligere prisfall. Det vil si, Oslo trekkes frem som ett av få markeder der det ligger an til vekst om noen måneder. Også det er en konklusjon i tråd med hva andre aktører mener.

Oslo er ett av fire markeder i Vest-Europa som ventes å gjøre det best i år og neste år, sammen med Stockholm, Zürich og Luxembourg. Om de makroøkonomiske utsiktene i Norge, heter det at ”Veksten ventes å være høyere enn i andre vesteuropeiske land, stimulert av en ekspansiv penge- og finanspolitikk”.

Generelt venter C&W et fall i europeiske ”prime rents” på 5-6 prosent i 2010, men de effektive leieprisene kan faktisk stige, som følge av innstramminger i incentivordningene.

Rapporten har for øvrig fått undertittelen ”Europas polariserte marked” og hvor veksten kommer fremover. Hovedkonklusjonen er at skillene i Europa vil øke på kort sikt, både når det gjelder økonomisk vekst og særlig risiko.

Powered by Labrador CMS