Oppgitt over lange prosesser
Hvorfor må det ta så uendelig lang tid å inngå store leiekontrakter?
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det lurer konsernsjef Olav Line i Norwegian Property (NPRO) på. Line tok opp utleieproblematikken på NPROs presentasjon av regnskapstallene for tredje kvartal.
– De store kontraktene tar veldig lang tid. Kontrakten med Fokus Bank tok åtte-ni måneder, og vi rev oss litt i håret over den. Det er en større bruk i markedet av meglere og anbudskonkurranser, men jeg forstår likevel ikke hvorfor det skal ta så lang tid, men det gjør det. Dette er et hjertesukk, sa en oppgitt konsernsjef på presentasjonen.
Ledigheten NPRO har i porteføljen nå, er i stor grad knyttet til to eiendommer i Nydalen. De to problemeiendommene det er snakk om, er Gullhaugveien 9-13 og Maridalsveien 323. Olav Line sa de har fått spørsmål om hvorfor de ikke bare kan sette ned prisen for å få leid ut ledige lokaler.
– Men vår erfaring er at det er få deler av markedet som responderer på lavere pris. Det er ikke en kjemperabatt som gjør at leietakerne kommer, og det er mange forhold som gjør at mellomstore og store kontrakter tar lang tid. Men prisen er kanskje det som gjør at prosessene tar så lang tid, sa NPRO-sjefen.
At prisen ikke er avgjørende for alle, understrekes av at en større leietaker i forrige kvartal betalte 10 millioner kroner for å kjøpe seg ut av den eksisterende kontrakten med NPRO. NPRO vil ikke opplyse hvilken leietaker det gjelder, men det skal ikke ligge noe dramatisk bak avgjørelsen.
Når det gjelder markedsutsiktene, sa Olav Line at CBD og Skøyen er de områdene de tror vekstmulighetene er best fremover.
– Oslo-markedet kommer til å se ganske greit ut, mens Stavanger ser veldig spennende ut. Vi og andre aktører har vært tvilende til dette markedet, sa han. Men det store oljefunnet i Nordsjøen gjør at oljebransjen skal ansette flere, som skaper press i leiemarkedet.
Line var for øvrig godt fornøyd med salget av Kolstadgata 1 på Tøyen, selv om salgssummen til slutt ble svært lav. Men eiendommen ligger utenfor NPROs strategiske satsingsområde og hadde stått tom i lengre tid.
– Det er ikke ofte vi feirer når vi selger til en lav pris og under bokførte verdier, men det gjorde vi nå, sa konsernsjefen.
NPRO leverte røde tall i tredje kvartal, som kan tilskrives 367 millioner kroner i papirtap på rentesikringskontraktene. De lange rentene falt med rundt 1 prosentpoeng i løpet av tredje kvartal. Med 9 milliarder i rentesikret gjeld for NPRO og fem års bindingstid på kontraktene, svir det i bøkene.
Men det er altså kun en papirsmell, det er ingenting som skal betales. Ifølge økonomi- og finansdirektør Svein Hov Skjelle er en tredel av “tapet” gjenvunnet i oktober, ettersom de lange rentene igjen har steget med 0,3 prosentenheter.