– Obligasjonsmarkedet har hatt en stabil utvikling de siste årene. Det er en utvikling som fortsetter i år, sier leder for næringseiendom i DNB, Olav T. Løvstad.
Les også: Selgerne sjekker seg selv
Noen få store
Han har hentet inn tall for obligasjonsmarkedet for næringseiendom tilbake til 2012 og forteller at det i første halvår i år ble lånt ut 5,5 milliarder kroner til næringseiendom på til sammen 13 lån. Siste halvår i fjor var tilsvarende tall 6,6 milliarder fordelt på 20 lån.
– Til sammenligning var første halvår i fjor et svært aktivt halvår. Da ble det lånt ut 7 milliarder kroner til 14 lån. Statoilbygget alene utgjorde vel 2 milliarder kroner, sier Løvstad.
Les også: Her er fasiten for 2013
Les også: – Transaksjonsmarkedet tar seg opp
Les også: – Finanskrisen har satt Norge på kartet
Les også: – Vi løper ikke etter kundene
Tilbake i andre halvår 2012 var utlånene i obligasjonslån på 7,3 milliarder kroner. I første halvår dette året var de på 4,1 milliarder kroner.
– Det forteller meg at obligasjonsmarkedet er ganske stabilt. Ser man bort fra noen få svært store utlån, så holder markedet seg omtrent på det samme nivået, sier Løvstad.
Upåvirket
Han forteller at alle de store bruker obligasjonsmarkedet aktivt for å få tilgang på kapital.
– Både Entra, OBOS, Olav Thon, Steen og Strøm og Norwegian Property er selskaper som bruker denne kilden til fremmedkapital aktivt, sier Løvstad.
Les også: Dobler volumet
Les også: Nå vil selgerne selge til utlendinger
Les også: Nederlendere satser i parkering
Les også: Selger til Madison
Han mener at dette markedet ikke i vesentlig grad blir påvirket av om bankmarginene går opp eller ned med noen punkter i et kvartal.
– Dette er et marked hvor man er opptatt av langsiktighet. Selv om renten har vært lav lenge, noe som er bra for eiendomsmarkedet, påvirker ikke dette i vesentlig grad, sier Løvstad.
Han får støtte fra Thomas Due i Nordea. Han mener at obligasjonsmarkedet fungerer, men at det gjelder først og fremst for de 5-10 største eiendomsselskapene.
– Margindifferansen til banklån er nok blitt lavere, slik at volumet er noe lavere enn i fjor på samme tid. Men det har kommet for å bli, som en komplementær kilde til fremmedkapital, sier han.
Les også: Utenlandske investorer tar helt over
Les også: – Derfor er Norge interessant
Les også: Dette jakter investorene på nå
Rundet 200 milliarder
Løvstad har ikke de samme tallene for bankenes utlån til næringseiendom, men forteller at de så langt i år har hatt en utlånsvekst på cirka 6 prosent.
– Det er en høy vekst, som nok ikke reflekterer en normalvekst. Jeg regner med at veksten normalt vil ligge på mellom 2 og 4 prosent, sier Løvstad.
Netto utlån til næringseiendom hos DNB var per 31.12.2013 på 188,7 milliarder kroner. Dersom veksten har vært på seks prosent betyr det at banken per første halvår har rundet 200 milliarder kroner i lån til næringseiendom.
Les også: Beliggenhet, beliggenhet – og miljø