Nye nedskrivninger i Vital
Vital valgte å nedskrive eiendomsporteføljen i tredje kvartal etter en ny verdivurdering per 30. september
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det DnB NOR-eide forsikringsselskapet opplyser i kvartalsrapporten at verdiendringer for tredje kvartal utgjorde -276 millioner kroner. Akkumulerte nedskrivninger i eiendomsporteføljen ved utgangen av tredje kvartal er på 892 millioner.
I andre kvartal i år utgjorde nedskrivningene 513 millioner kroner.
Arealledigheten i porteføljen ved utgangen av tredje kvartal ligger på 3,4 prosent, mens den løpende kontraktsyielden er 6,4 prosent. Så langt i år har eiendom gitt Vital-kundene 1,0 prosent i avkastning.
Vital-sjef Tom Rathke (bildet) sier selskapet må belage seg på lavere leiepriser fremover.
– I eiendomsmarkedet forventer vi noe lavere leiepriser enn tidligere forutsatt, og vi har skrevet ned eiendomsporteføljen i 3. kvartal med 276 millioner kroner. Vi er imidlertid fornøyd med at ledigheten i våre eiendommer er lav, bare 3,4 prosent, sier Vital-sjefen i en pressemelding.
Vitals eiendomsportefølje består ved utgangen av tredje kvartal i år av 53 prosent kontoreiendommer, 28 prosent kjøpesentere, 15 prosent hotelleiendommer og 4 prosent prosjekteiendommer.
Det er en oppsiktsvekkende stor endring i sammensetningen i forhold til halvårstallene, da kontoreiendommene ifølge nøkkeltalfakta utgjorde 44 prosent, kjøpesentre 23 prosent og hotelleiendommene 11 prosent. Det har ikke kommet nyheter i perioden om kjøp og salg fra Vital som skulle tilsi så store endringer.
Vital Eiendom AS forvalter ca 1,2 millioner kvadratmeter eiendom og forvalter både Vital Forsikrings og Vital Eiendomsfonds porteføljer. Ved halvårsskiftet var den samlede markedsverdien av porteføljen om lag 31,7 milliarder kroner. Hovedtyngden av eiendommene ligger i Oslo, Bergen og Trondheim. I porteføljen inngår også eiendommer i Sverige og Storbritannia. Totalresultatet til Vital etter ni måneders drift er for øvrig 256 millioner kroner, mot et underskudd på hele 4762 millioner på samme tidspunkt i fjor. Gigantunderskuddet den gangen skyldtes blant annet et kraftig negativt investeringsresultat.
Den totale verdijusterte avkastningen – som tar hensyn til endringer i kursreservene – er etter ni måneders drift på 3,5 prosent, mens den bokførte (resultatførte) totalavkastningen er 3,2 prosent.