Ny skandinavisk kjempekonkurs

Danmark er konkurslandet nummer 1 i det nordiske eiendomsmarkedet, men det er det svenske eiendomsmarkedet som rammes.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Sist ute i rekken av konkurskandidater er Kefren Properties, som har eiendommer i Sverige for fem milliarder svenske kroner. Fredag i forrige uke sa bankene opp lånene til Kefren med umiddelbar virkning. Beskjeden kom etter to år med forhandlinger for å få til en finansiell rekonstruksjon av selskapet, men forhandlingene kom ikke i mål.

Det er bankkonsortiet som har finansiert Kefren, som har begjært selskapet konkurs. Konkursen er langt fra uventet, men samtidig en av de største i det svenske eiendomsmarkedet på 2000-tallet. Porteføljen befinner seg stort sett i de sørlige og vestre delene av Sverige.

Kefrens store eiendomsportefølje kommer fra en stor eiendomstransaksjon sommeren 2006 gjort av det børsnoterte eiendomsselskapet Kungsleden og Keops. Blant de store leietakerne i porteføljen var Volvo og Ericsson. Eiendommene er totalt på ca 830 000 kvadratmeter, for det meste kontorer, men også lager- og handelseiendommer.

Konkursen i Kefren har også en annen forhistorie, i form av en annen konkurs. Investoren Ole Vagner med medinvestorer tok over eiendomsporteføljen fra det fallerte Landic-konsernet høsten 2008. Nettopp Landic var involvert i den forrige store tvangsauksjonen i det svenske eiendomsmarkedet høsten 2010, da utenlandske banker tapte 1 milliard på salget av de misligholdte eiendommene.

Overtakelsen høsten 2008 var en redningsoperasjon, der investor og styreformann Ole Vagner tilførte selskapet finansiering i form av obligasjonslån. Men siden overtakelsen har arealledigheten i porteføljen steget, og forvaltningskostnadene økt.

I takt med fallende eiendomsverdier har Kefren hele tiden hatt en for høy belåning. For to uker siden meddelte Kefren at eiendomverdiene var skrevet ned, på grunn av usikkerhet om fremtidig finansiering. Det raderte ut egenkapitalen i selskapet.

– De lånene som Kefren har, overstiger den offisielle verdivurderingen, og kontantstrømmen er ikke tilstrekkelig for at selskapet skal klare rentene, uttaler Anders Palmgren i Catella Corporate Finance til svenske nettsteder til Dagens Industri. Catella er rådgiver til Capita, som er agent for bankene.

Neste skritt nå er å oppnevne en bobestyrer, og så blir eiendommene høyst sannsynlig solgt gjennom en tvangsauksjon. Kungsleden nevnes som en mulig kjøper av de misligholdte eiendommene, altså selskapet som i sin tid solgte eiendommene.

I Norge har det ikke vært en stor eiendomskonkurs i det kommersielle markedet som følge av nedturen fra 2008. Ett salg av betydning kan kalles tvangssalg, da Eitzen Group fikk problemer og høsten 2009 måtte selge bygget på Tjuvholmen til Union Gruppen.

Foto Kefren Properties

Powered by Labrador CMS