REDD FOR TILBAKESLAG: Katrine Boye i Norges Bank bekymret seg over hvordan den sterke veksten i eiendomspriser påvirker husholdningenes gjeldsbelastning.
Norges Bank er bekymret
Boligprisfall vil kunne føre til redusert privatkonsum - og det kan forsterke en eventuell nedgang i norsk økonomi.
– Trygve Bratteli sa det var en menneskerett å eie egen bolig. I Norge har 95 prosent eid egen bolig i løpet av livet. Dette er det tverrpolitisk enighet om, spørsmålet er egentlig – har politikerne sovnet litt, og er vi truet av en boligkrise, spør Christian V. Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, som ledet forrige ukes eiendomsdag for Sem & Johnsen på Grand Hotel.
Han snakker om en mulig gjeldskrise, et vanskelig marked for førstegangskjøpere, særlig etter at boligmarkedet har steget med 20 prosent i år, klasseskille, lave renter og politikernes utfordringer.
Les også: – Boligprisveksten utelukker videre rentekutt
BekymretKatrine Boye i Norges Bank bekymret seg over hvordan den sterke veksten i eiendomspriser påvirker husholdningenes gjeldsbelastning.
– Vi ser at prisen på eiendommer går oppover, og prisveksten vi ser nå vil føre til økt gjeldsopptak i husholdningene frem i tid. Vi er ikke bekymret for den høye gjelden i husholdningene først og fremst fordi vi ikke frykter at situasjoner med tilbakeslag vil kunne få stor økning i misligholdte boliglån. Vi har detaljerte tall for hver enkelt husholdning i Norge som tyder på at de aller fleste husholdningene vil klare å betjene kraftige forstyrrelser som et kraftig boligprisfall eller markert økning i renten, det vil være håndterbart for de fleste husholdningene, sier Boye.
Les også: Flere spekulerer i prisstigning
Les også: Solgte nesten alt på første salgsmøte
– Det vi frykter er at de nettopp prioriterer det – og det er bra, å betale gjelden sin, men da må de antagelig kutte på noe annet, da kutter de i etterspørselen sin. Det er det vi er redd for, at vi kan få store justeringer i husholdningenes etterspørsel, som er viktig for den økonomiske utviklingen og det kan bidra til å forsterke en eventuell nedgang i norsk økonomi.
Kraftigere tilbakeslag– Det er gjort mye forskning på sammenhengen mellom hvordan gjeldsveksten har vært i forkant av et tilbakeslag eller en finansiell krise og forløpet for privat konsum. Denne forskningen slår helt klart fast at har du høy kredittvekst i forkant av en krise, så blir tilbakeslaget veldig ofte både dypere og mer langvarig, forklarer Boye.
– I dag ser vi at 12 prosent av samlede renteutgifter er på forbruksgjeld, og disse personene vil være spesielt utsatt ved et inntektsbortfall, forsetter hun.
– Ha to tanker i hodet samtidigBjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret tror at boligprisene vil fortsette å stige en stund fremover, men ikke med 20 prosent i året.
– Det er ikke bærekraftig og du trenger ikke å være Einstein eller ha noe som helst høyskole for å skjønne det. Risiko for korreksjoner øker selvsagt dag for dag. Hvis prisene får fortsetter på det nivået. Det er hverken noe økonomisk teori eller praktisk virkelighet som skulle tilsi at bolig over tid skal ha noe lavere verdiutvikling enn verdiene ellers i samfunnet, påpeker Øye.
Les også: Historisk sterk boligprisutvikling i oktober
Øye understreker at det er store regionale forskjeller i boligmarkedet.
– Gol og Oslo er ikke to sider av samme sak, og det må man ta hensyn til. Hva skjer om boligmarkedet sprekker i Oslo, hvilket konsekvenser får det for Gol eller Akershus. For selv om boligprisene i Oslo skulle falle, er jeg ganske sikker på at fallhøyden i Gol er litt mindre. Virkemidler som da skal slå likt på Gol og Oslo gjør det veldig spesielt, sier han og legger til:– Det må være mulig å ha flere verktøy i verktøykassen.
– Det er veldig spesielt å utskrive sterk penicillin til alle i landet hvis noen hoster i Oslo, sier han, og legger til:
– Finanstilsynet ønsker innstramming, men de bør også stimulere til mer nybygging.