Norge mot strømmen
Eiendomsinvesteringene faller kraftig i Europa, Norge er et unntak.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Ferske tall fra eiendomsrådgiveren Jones Lang LaSalle (JLL) viser at investeringene i Europa i første kvartal utgjorde 20 milliarder euro. Det tilsvarer drøyt 150 milliarder norske kroner med dagens valutakurser. I første kvartal 2011 utgjorde de europeiske investeringene 37 milliarder euro, slik at nedgangen på årsbasis er på hele 45 prosent.
Hvis vi forutsetter at de norske volumene i første kvartal utgjorde 15 milliarder kroner, har vi nærmere 10 prosent av totalen i Europa i årets tre første måneder. Det er en eksepsjonelt høy andel, noe vi kan takke en del store transaksjoner for.
Ned 23 prosentGlobalt ble det ifølge JLL omsatt kommersiell næringseiendom i første kvartal for 75 milliarder dollar, tilsvarende 433 milliarder kroner, en nedgang på 23 prosent fra samme kvartal i 2011. Ifølge JLL er det roligere i alle de større markedene, etter et svært aktivt 2011, spesielt i fjerde kvartal. Det vil si; USA kan vise til en oppgang i volumene på 16 prosent fra første kvartal 2011.
I motsetning til i Norge har det vært fravær av store enkelttransaksjoner ute på den internasjonale arenaen. Vedvarende økonomiske uroligheter har også gitt begrensninger i tilgangen på fremmedkapital, spesielt gjelder dette nye lån.
Arthur de Haast, ansvarlig for de internasjonale kapitalmarkedsaktivitetene i JLL, peker likevel på den underliggende attraktiviteten til eiendom som investeringsobjekt. Selv om volumene er ned i første kvartal, er det ifølge de Haast en sterk etterspørsel etter eiendom.
Diversifisering– Kommersiell eiendom fortsetter å tiltrekke seg kapital og interesse fra institusjonelle investorer, som i økende grad diversifiserer seg bort fra aksjer, råvarer og andre aktivaklasser. Denne trenden vil fortsette, fordi attraktiviteten til fast eiendom øker i takt med den forventede økte inflasjonen på mellomlang sikt, supplerer analysedirektør David Green-Morgan i JLL.
JLL tror store byer som London og New York vil fortsette å tiltrekke seg store mengder med kapital, men at investorene i større grad jakter muligheter i sekundærmarkedene.
For 2012 venter JLL at globale volumer vil bli på høyde med fjorårsvolumene, det vil si ca. 400 milliarder dollar. Året ventes å bli preget av ulike politiske tiltak som svar på de skiftende økonomiske forholdene. Skal volumene øke i år, må den globale tilgangen på fremmedkapital bedres, og aktivitetene i sekundærmarkedene øke. Så langt er det ifølge JLL ikke tilfelle.